Direct naar artikelinhoud

Crashdieet geneest tijdelijk diabetes type 2

Britse onderzoekers hebben elf patiënten die lijden aan type 2-diabetes twee maanden op een hongerdieet gezet. Zeven proefpersonen hadden een maand later weer normale bloedsuikerwaarden.

Dat betekent dat de chronische aandoening kan genezen, denken wetenschappers van de Newcastle University. Ze presenteerden de resultaten gisteren op een topconferentie in het Amerikaanse San Diego. Patiënten met diabetes type 2 hebben verhoogde glucosewaarden in hun bloed omdat het insulinehormoon, dat suikers uit voedsel omzet in energie, onvoldoende werkt. Ook hun alvleesklier, die insuline produceert, sputtert. Diabetes type 2 is een erfelijke aandoening, en er is een duidelijke link met overgewicht. België telt zeshonderdduizend diabetespatiënten van dit type. Wereldwijd is de ziekte aan een stevige opmars bezig. Algemeen wordt aangenomen dat diabetes ongeneeslijk is. Britse wetenschappers menen van niet.

Ze schotelden elf patiënten twee maanden lang enkel dieetshakes en zetmeelarme groenten voor, goed voor maximum zeshonderd kilocalorieën per dag. Drie maanden later en ettelijke kilo's lichter was de bloedglucosewaarde van zeven mensen genormaliseerd. Logisch, zegt professor Bart Keymeulen (Diabeteskliniek UZ Brussel). "Overgewicht belemmert de werking van insuline. Drastisch gewichtsverlies zorgt ervoor dat de beschikbare insuline efficiënter gebruikt wordt en glucosewaarden dalen." Hij maakt de vergelijking met een oude wagen. "Op vlak terrein zal die gemakkelijk honderd kilometer per uur halen, bij een stevige helling voel je pas het verminderd vermogen." Drastisch gewichtsverlies is als bergaf rijden, zegt hij. "Het lijkt alsof de wagen goed rijdt, maar de essentie wordt niet aangepakt. Want het insulinefabriekje, de alvleesklier, blijft slechter en slechter produceren. Bij het begin van de aandoening is er nog net voldoende insuline, na verloop van tijd niet meer."

Op korte termijn biedt een crashdieet dus een oplossing. "Maar dat is geen genezing, het stelt de ziekte gewoon een tijdje uit. Trouwens, slechts vijf procent van de mensen die zo'n dieet volgen heeft een jaar later nog hetzelfde gewicht. De meerderheid komt weer bij, sommige wegen zelfs meer dan voor het dieet." Het is bovendien bijzonder onaangenaam, vult hij aan, om te overleven op dieetshakes. "En het verandert niets aan de levenshouding. Wij pleiten voor gezonde voeding, klein gewichtsverlies levert al enorme gezondheidsvoordelen op. Ik vraag mij af hoeveel mensen in dit 'lilliputteronderzoek' volgend jaar nog normale glucosewaarden hebben."

Op lange termijn kunnen de gevolgen van diabetes zeer ernstig zijn. Het tast de kleine bloedvaatjes aan in de ogen, nieren, voeten en zenuwen. Dat kan in het slechtste geval leiden tot blindheid, een niertransplantatie of amputatie. "Omdat ook de grote slagaders sneller verkalken, lopen diabetespatiënten risico op hartkwalen. Maar dat geldt ook voor rokers, mensen met een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol."

Genezing is - voorlopig - dus uitgesloten, zegt Keymeulen. "Een zo vroeg mogelijke behandeling om glucose onder controle te krijgen met aangepaste voeding, medicatie en ten slotte insuline is voorlopig de enige manier."