© *

Zo ontmasker je een leugenaar

Niet wat iemand zegt, maar de manier waarop is cruciaal om te bepalen of die persoon tegen je liegt. Dat beweert Amy Cuddy, professor psychologie aan de Universiteit van Harvard, en ze schreef er het boek 'Presence' over.

tib

"Liegen is hard werken", zegt Cuddy aan de website Business Insider. "We vertellen een verhaal terwijl we een ander verhaal verzwijgen. Alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, voelen de meesten van ons ook een soort schuldgevoel, dat we ook proberen onderdrukken. We hebben gewoon niet genoeg hersenen omdat allemaal onder controle te houden zonder dat we ergens door de mand vallen".

Die kleine foutjes zitten hem niet noodzakelijk in signalen die we al snel verdacht vinden, zoals met de handen wriemelen of oogcontact vermijden. Volgens Cuddy let je beter op discrepanties tussen wat de persoon zegt, zijn gezichtsuitdrukking en zijn houding. Als iemand iets heel vrolijks vertelt met een gezicht dat duidelijk tristesse uitstraalt, of een triest verhaal met een vrolijke houding, is dat volgens Cuddy verdacht.

Uit haar onderzoeken bleek dat mensen doorgaans niet goed zijn in het ontmaskeren van leugenaars: wie er moeite voor doet, scoort maar een beetje beter op testen dan wie gewoon raadt. "Wanneer we bewust gaan zoeken naar dingen die er op wijzen dat iemand ons probeert te misleiden, letten we te veel op woorden en niet genoeg op de non-verbale kant", zegt Cuddy. "De waarheid toont zich duidelijker in acties dan in woorden".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer