Direct naar artikelinhoud

Klachtenstroom over Google Street View

Google Street View, de internettoepassing waarmee je virtueel door de Belgische straten kunt wandelen, zorgt amper twee dagen na de lancering van de dienst voor een stroom aan klachten. De Belgische privacycommissie wordt overstelpt met telefoontjes van mensen die problemen hebben met de dienst, en ook politievakbond Sypol heeft vragen bij het nieuwste speeltje van Google.

Bij de privacycommisie lopen vooral klachten binnen van mensen die hun huis liever niet zien verschijnen op Street View of die zichzelf herkenbaar op de foto's zagen. Dat laatste zou eigenlijk niet mogen, want Google maakt gezichten en nummerplaten normaal automatisch onherkenbaar. "Wie problemen heeft met Street View, richt zich trouwens het best eerst tot Google zelf", zegt Eva Wiertz, woordvoerdster van de privacycommissie. Onderaan op de foto's die je op Street View vindt, heeft het bedrijf immers een link voorzien waar gebruikers problemen kunnen melden. Volgens de privacycommissie zou Google zich niet onwillig opstellen wanneer mensen zichzelf of hun huis onherkenbaar willen maken. Pas als dat protest bij Google niets oplevert, kunnen misnoegde burgers bij de privacycommissie terecht.

Niet alleen individuele gebruikers blijken problemen te hebben met de nieuwe Googledienst. Ook politievakbond Sypol uitte zijn bezorgdheid. Volgens de politiemensen is de toepassing het ideale instrument voor criminelen om inbraken, homejackings of tigerkidnappings te plannen. De vakbond pleit er dan ook voor dat Google zijn aanpak bijstuurt. Nu gooit de internetgigant eerst foto's van alle Belgische huizen op het internet, om daarna de foto's van wie klaagt te verwijderen. Volgens Sypol zou het net andersom moeten. Enkel de huizen van wie daar vooraf zijn toestemming voor geeft, zouden op Street View te zien mogen zijn.