Direct naar artikelinhoud

Verken de oceanen, houd de voeten droog

DIEP IN DE ZEE - Street View laat je de wereld boven water ontdekken, nu stuurt Google je ook onder water. Maar geen zorgen, je krijgt er geen nat pak van.

wee derde van onze planeet bedekken ze, alleen hebben weinigen de oceanen echt van dichtbij gezien. Geen probleem, Google komt weer tot onze redding. Net zoals ze sinds 2007 elke straat virtueel in beeld willen brengen met Google Street View, hoopt de internetreus hetzelfde te doen voor de wereld onder water. Daarvoor werkt het al een tijdje samen met het Catlin Seaview Survey.

Net zoals wij vreemd opkijken bij het passeren van de Google-auto, doen wereldwijd vissen en andere oceaanbewoners dat nu op zo'n twintig locaties wereldwijd als ze een met een propeller voortgedreven vaartuigje zien passeren. Aan het tuig hangt een paal van bijna 2 meter met drie Canon 5D-camera's, die alles panoramisch in beeld brengen.

Nu hebben ze beelden vrijgegeven van de zeebodem voor de kust van Key Largo in de Amerikaanse staat Florida. Zoals het bronzen Christusbeeld, ook wel Christ of the Abyss genoemd, dat verankerd is aan een 9 ton wegend stuk beton. Onlangs nog werden het Great Barrier Reef in Australië en de onderwaterbergen voor de Galapagoseilanden vastgelegd. Bedoeling is dat je zonder duikbril die natuurlijke rijkdom kunt bewonderen met een simpele klik op Google.

Zolang de natuurlijke rijkdom zal blijven bestaan, uiteraard. Met het project wil het Catlin Seaview Survey ook het aftakelen van de riffen wereldwijd aantonen en zo die gebieden in kaart te brengen die echt beschermd moeten worden. De voorbije vijftig jaar zijn zowat 80 procent van de koraalriffen in het Caraïbisch gebied volledig uitgestorven door vervuiling.

Google wil niet alleen de oceanen, maar ook de grachtengordels van grote steden in beeld brengen. Amsterdam staat ook op de lijst. Volgende week gaan medewerkers van het computerbedrijf met een boot het water op om beelden te maken. De beelden zullen op Canal View te zien zijn.