Direct naar artikelinhoud

Poetin lijft Krim in, Oekraïense soldaat gedood

De Russische president Vladimir Poetin heeft de wet ondertekend die de Krim bij Rusland aanhecht. Gistermiddag werd op het schiereiland zelf een Oekraïense soldaat gedood. Een tweede militair raakte gewond. Volgens de regering in Kiev werden de twee beschoten toen Russische elitetroepen een inval deden in een Oekraïense kazerne in Simferopol.

Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek betreft het "oorlogsmisdaden" en is het conflict "de militaire fase" ingetreden.

Het Westen reageert erg scherp op de evolutie. "De pas aangekondigde integratie in de Russische Federatie is een onaanvaardbare aanval op de territoriale integriteit van Oekraïne", zeiden VS-president Barack Obama en Duits bondskanselier Angela Merkel in een telefoongesprek.

Ook gisteravond raakte bekend dat EU-Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy vandaag dan toch niet naar Moskou afreist. De reis, waarover eerder op de dag geruchten de ronde deden, zou zijn afgeblazen nadat Rusland het initiatief voortijdig had bekendgemaakt.

Morgen en vrijdag komen de 28 staatshoofden en regeringsleiders van de EU in Brussel bijeen. Obama stelt ook voor dat de G7, de zeven grootste industrielanden, de Krimcrisis volgende week bespreken op een top in Den Haag.