Peeters wil af van sperperiode voor koopjes

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil de sperperiode voor de koopjes afschaffen. Volgens Peeters is de sperperiode in strijd met de Europese regels en wordt ze in de praktijk massaal omzeild. Unizo wijst het idee niet af maar wil wel garanties dat de koopjesperiode behouden kan blijven. Het NSZ verzet zich fel tegen een afschaffing.

In de sperperiode, de maand voor de koopjes beginnen, is het voor modewinkels wettelijk verboden om kortingen aan te kondigen of te suggereren. Koppelverkoop (twee kopen, derde gratis) en fluistersolden (kortingen toekennen aan de kassa zonder er reclame voor te maken) mogen wel. De discussie over de sperperiode is al jaren aan de gang. De grotere ketens vinden het voorbijgestreefd, de zelfstandigenorganisaties willen de periode behouden, omdat ze de kleine handelaars zou beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

"Het belangrijkste voor de organisaties is dat de koopjes overeind blijven", zegt Peeters, die erop wijst dat de regels voor de sperperiode in de praktijk toch omzeild worden. "Voorafgaand aan de koopjes heb je die sperperiode. Nu, die wordt massaal omzeild door koppelverkoop en fluistersolden. Dat is een van de redenen waarom we in België serieus moeten nadenken of we ze moeten behouden of niet."

Peeters werpt ook op dat de sperperiode in strijd is met de Europese regels. Iets wat zelfstandigenorganisatie NSZ tegenspreekt. Maar in het verleden vocht de kledingketen ZEB, die de sperperiode weigert na te leven, de wetgeving met succes aan bij het Europees Hof van Justitie.

Peeters benadrukt dat de middenstandsorganisaties betrokken worden bij het overleg. Ook de timing van de koopjesperiodes wordt bekeken, luidt het. "We onderzoeken hoe we op een verstandige manier aanpassingen kunnen aanbrengen."

Unizo toont begrip

Karel Van Eetvelt, de gedelegeerd bestuurder van Unizo, kan leven met de voorstellen van Peeters over de sperperiode, maar hij wil wel graag de klassieke koopjesperiode behouden.

"We kunnen er begrip voor opbrengen dat de Belgische wetgever de rest van Europa moet volgen. Alleen zijn we vragende partij om een duidelijker kader te krijgen rond de solden. Daarom hebben gevraagd aan de minister om duidelijker te formuleren dat je buiten de koopjesperiodes niet met verlies mag verkopen. Als dat kan, kunnen we nog altijd een wettelijk geregelde koopjesperiode behouden."

NSZ haalt uit naar Peeters

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) reageert veel feller. "Als Peeters de sperperiode afschaft, geeft hij meteen de doodsteek aan de kleinhandel", klinkt het.

"De sperperiode moet de kleinhandel wapenen tegen de commerciële praktijken van grote ketens, die de hele tijd met promoties en lokartikelen kunnen uitpakken. Bovendien is de sperperiode ook in het belang van de consument, want zonder eerlijke concurrentie is enkel een verschraald aanbod van kleding, schoenen en lederwaren mogelijk." De organisatie verwijst voorts naar een eigen rondvraag waaruit blijkt dat ruim drie kwart van de modedetailhandelaars vindt dat de sperperiode moet blijven bestaan.

Meest gelezen