Direct naar artikelinhoud

CD&V belooft nog dit jaar oplossing voor Arco-dossier

'Er moet dit jaar een oplossing komen voor het Arco-dossier', zeggen Kris Peeters en Hilde Crevits (CD&V) in koor. Maar voor Open Vld en N-VA mag de belastingbetaler daar niet voor opdraaien.

De bijna 800.000 Arco-coöperanten moeten dit jaar nog weten of ze hun geld gaan terugzien of niet. CD&V dringt erop aan dat er vijf jaar na het debacle eindelijk een oplossing uit de bus komt. "Het staat in het regeerakkoord. Maak er nu alsjeblieft werk van", zei Crevits in VTMnieuws. De waarborgregeling die de regering-Leterme uitdokterde, is vorige week door het Europees Hof van Justitie afgeschoten, maar de regering-Michel broedt op een plan B om de coöperanten te vergoeden. Die raakten allemaal samen 1,5 miljard spaargeld kwijt nadat de nationalisering van Dexia - nu Belfius - Arco mee ten val sleurde. Dat had immers 90 procent van zijn geld in die bank belegd.

Veel duidelijkheid geeft het regeerakkoord niet over Arco. Net na de regeringsvorming gaf N-VA-voorzitter Bart De Wever wel enkele grote contouren prijs in Terzake. "De Arco-spaarders krijgen 40 procent van hun spaargeld terug. Beweging.net (het vroegere ACW, waarvan Arco het investeringsvehikel was, KST) zal daaraan moeten meebetalen. Verdere details kan ik daarover nu niet geven", zei hij eind 2014.

Wat is overheidsgeld?

Om 40 procent van het uitstaande kapitaal te compenseren, is er 600 miljoen euro nodig. In het plan B zullen de regering zelf, de bank Belfius en het voormalige ACW - ex-aandeelhouders van het failliete Dexia - samen geld verzamelen om de gedupeerden deels te vergoeden.

Maar die alternatieve regeling moet wél juridisch sluitend zijn, in tegenstelling tot die van de regering-Leterme. De belastingbetaler geld laten ophoesten, is om die reden geen optie, meent N-VA-parlementslid Peter Dedecker. "De enige vergoeding die het Europees Hof niet zal betwisten, is die van de verantwoordelijken, met name het ACW en aanverwante instellingen", zegt hij. Ook vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vindt niet dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de Arco-gedupeerden. "Het is niet de belastingbetaler die de mensen misleid heeft", zegt hij in De Tijd.

De vraag is wat er precies wordt verstaan onder 'geld van de belastingbetaler'. Vallen dividenden van Belfius - een overheidsbank - onder de noemer overheidsgeld? En het geld dat uit de vereffening komt, is dat ook overheidsgeld? Die vereffening van de Arco-vennootschappen is ondertussen zo goed als rond. Volgens De Tijd was er eind vorig jaar 657 miljoen euro aan activa verkocht, maar de opbrengst van de vereffening gaat niet eerst naar de coöperanten, maar naar de bevoorrechte schuldeisers zoals Belfius, de staat en Beweging.net.

Binnen de regering is iedereen voorzichtig. Het dossier ligt erg gevoelig en is een potentiële splijtzwam.