Direct naar artikelinhoud

Kind zwaar verbrand ondanks zonnebrandcrème

De winkelketen Action laat een zonnebrand-spray onderzoeken nadat een kind van twee jaar zwaar verbrand werd. Test-Aankoop waarschuwde al voor het gebruik van zonnecrèmes bij kinderen. 'Vertrouw er niet blind op, houd uw kind gewoon uit de zon.'

Cinthia Van Bakel uit Tilburg plaatste foto's van haar zwaar verbrande zoon op Facebook. In de Action-winkel in Turnhout had ze drie weken eerder de spray L'Oreal Garnier Ambre Solaire Factor 30 gekocht, waarmee ze haar tweejarige zoon verschillende keren had ingesmeerd.

De jongen had afgelopen zaterdagnamiddag bijna drie uur in de zon gespeeld en raakte "ondanks de spray toch verbrand aan schouders, rug en oren", zegt de vrouw. Ze is met de jongen naar de huisarts geweest. Daar werden tweedegraads brandwonden vastgesteld. De jongen mag voorlopig niet in de zon komen en moet uv-werende kleren dragen. Volgens de moeder zou de spray niet goed gewerkt hebben omdat hij te oud was. Dat zou komen doordat Action het product in het buitenland had aangekocht.

De winkelketen kwam snel met een reactie. "Wij betreuren wat met het kind is gebeurd ten zeerste", zegt woordvoerster Jeanette van Tellingen. "We hebben het bericht van de klant heel ernstig genomen en meteen contact opgenomen met zowel de dame als de leverancier. Wij kochten het product bij een groothandel, die het op zijn beurt rechtstreeks had ingekocht bij l'Oreal in Italië."

Schaduw

Volgens Action is er met de houdbaarheidsdatum van de spray niets mis. Hij werd in april 2012 geproduceerd. De houdbaarheid van drie jaar was zeker niet overschreden. De winkelketen besluit met het advies: "Wij vinden het belangrijk om onze klanten erop te wijzen dat op de verpakking van deze zonnebrandspray wordt geadviseerd baby's en jonge kinderen uit direct zonlicht te houden."

Dat benadrukte Test-Aankoop vorig jaar ook al na een onderzoek van zonnecrèmes. "Je mag niet zomaar blind vertrouwen op een zonnecrème, ook niet als op het flesje een zeer hoge beschermingsfactor staat. Opgroeiende kinderen houd je beter in de schaduw."