Direct naar artikelinhoud

'Waarom zou je Driedaagse niet rijden?'

De Driedaagse De Panne-Koksijde wordt dit jaar opnieuw zonder Boonen en Cancellara verreden. Ook Leukemans, Gilbert en Van Avermaet passen. Op Sagan, Chavanel, Terpstra en Devolder na laten de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen de rittenkoers links liggen. 'Waarom is me een raadsel.'

Fabian Cancellara vloog na Gent-Wevelgem terug naar Zwitserland. "Thuis in Bern nog even genieten van vrouw en kind, vooraleer ik terugkom voor de Heilige Week", vertelde Spartacus. Ook Tom Boonen en de meeste andere Rondefavorieten hebben na de E3 en Gent-Wevelgem geen nood aan extra koersritme.

Stijn Devolder, die een abonnement voor het leven op de Driedaagse lijkt te hebben, begrijpt het allemaal niet zo goed. "Waarom de laatste jaren met die traditie gebroken wordt, is me een raadsel. Ik kan me niet voorstellen dat jongens als Boonen en Cancellara de komende dagen stilzitten. Zij zullen toch ook wel trainen? Dan vind ik dat je dat even goed tussen De Panne en Koksijde kunt.

"Trouwens, in 2008 en 2009 heb ik bewezen dat je de Ronde van Vlaanderen kunt winnen met de Driedaagse als voorbereiding."

Uiteraard beseft Devolder wel dat hij iets meer gevaar loopt dan zijn opponenten die afwezig blijven. Het merendeel der renners dat vanmiddag in Middelkerke aan de start staat, rijdt Vlaanderens Mooiste niet en maakt van de Driedaagse een doel op zich. Met de nodige nervositeit en een groter risico op valpartijen tot gevolg. "Goh, ja. Je kunt op training of in Gent-Wevelgem ook vallen, hé", weerlegt de West-Vlaming. "Kwestie is het risico in de mate van het mogelijke te beperken. Dat vind ik geen gegronde reden om weg te blijven."

Extra kilometers nodig

Devolder hoopt zich de komende dagen te houden aan zijn vast stramien. Dat betekent woensdagavond na de tweede etappe nog 70 tot 80 kilometer bijtrainen. "Alleen de twee voorbije jaren lukte dat niet. In 2010 was het weer te slecht, twaalf maanden geleden likte ik mijn wonden na die val in de tweede rit.

"Als het dit jaar wel kan, met plezier. Dan zal ik woensdagavond net geen 300 kilometer op de teller hebben. Als toemaatje ga ik donderdag namiddag nog eens voluit in de tijdrit."

Als het een beetje meezit, beoogt Devolder een goed eindklassement. "In 2005 werd ik eindwinnaar. Het kan dus. Drie jaar geleden liep het echter voor geen meter, maar won ik toch de Ronde. Presteren is dus geen noodzaak. De bevestiging van mijn goede conditie kreeg ik vrijdag in de E3 al. Ik heb gewoon nog die extra kilometers in de benen nodig om helemaal top te zijn tegen zondag."

Naast Devolder, Chavanel, Terpstra en Sagan staat in Middelkerke nog schoon volk aan de start. Met wat goede wil rekenen we ook Langeveld en Hoste nog tot de outsiders voor de Ronde, terwijl met Chicchi, Démare, Greipel, Kittel, Feillu en Keukeleire een paar snelle jongens azen op ritwinst. Uitkijken ook naar Liewe Westra. Devolders ploegmakker hoopt al het goede uit Parijs-Nice te bevestigen.