Direct naar artikelinhoud

'NAVO-leden, ook België, moeten betalen voor Afghaans leger vanaf 2015'

Ondanks de financiële crisis verlangt de VS van andere Navo-lidstaten, waaronder ook België, financiële inspanningen om de toekomst van het Afghaanse leger en de politie te verzekeren vanaf 2015, na de geplande terugtrekking van de Navo-troepen. Dat zegt Ivo Daalder VS-ambassadeur bij de Navo, in een interview met De Morgen.

De concrete vragen aan de lidstaten zullen voorgelegd worden door VS-buitenlandminister Hillary Clinton en defensieminister Leon Panetta op een ministeriële top in het hoofdkwartier in Evere, op 18 en 19 april. De knopen moeten worden doorgehakt op een cruciale Navo-top in Chicago, op 20 en 21 mei.

"We moeten nu al de blijvende relatie met Afghanistan na de geplande terugtrekking van de gevechtstroepen eind 2014 vastleggen", zegt Daalder. "Hoe kunnen we de Afghaanse veiligheidstroepen blijven steunen die we de laatste jaren hielpen oprichten? De VS verwacht van alle ISAF-partners een financieel engagement vanaf 2015 en de jaren daarna."

Daalder zegt te beseffen dat de financiële crisis deze opdracht moeilijk maakt, maar onderstreept dat de VS tot dusver de zwaarste inspanningen leverde. "Op dit moment betaalt de VS nog 90 tot 95 procent van de kost om het Afghaanse Nationale Leger en de politie uit te bouwen. Dit jaar geven we 12,6 miljard dollar uit aan die inspanning. Deze kosten kunnen we door de financiële crisis unilateraal niet blijven opbrengen. Hoewel iedereen geconfronteerd wordt met de financiële crisis, hoop ik wel dat het duidelijk is dat het veel goedkoper is voor ons allen om een Afghaans leger te steunen dan zelf grote aantallen strijdkrachten te moeten blijven ontplooien."