Direct naar artikelinhoud

Groenen trekken naar Raad van State vanwege Dexiadeal

Groen en Ecolo stappen naar de Raad van State om de Belgisch staatswaarborg voor de Dexia Holding te laten vernietigen. Maar er is weinig kans op slagen.

De groenen ondersteunen het verzoek bij de Raad van State om het Koninklijk Besluit over de staatswaarborg te annuleren. Het verzoek werd in december ingediend door drie andersglobaliseringsbewegingen: het CADTM, ATTAC Bruxelles en ATTAC Liège.

"De waarborg van 54 miljard euro hangt als een molensteen om de nek van België", verklaart Kamerlid Meyrem Almaçi. "Het bedrag, dat 15% van ons bruto binnenlands product uitmaakt, is te hoog voor ons land. Zeker als je weet dat de problemen van Dexia zich vooral in Frankrijk situeren."

Ecolo en Groen willen een evenwichtiger verdeling van de waarborgen. "Niemand stelt het belang van het overleven van Dexia in vraag. Maar het wordt steeds duidelijker dat voormalig premier Leterme en vicepremier Reynders zich serieus lieten rollen door de Fransen. Als de Holding echt overkop gaat, dan dreigt ons land te verzanden in Griekse toestanden."

Lastige opdracht

De Raad van State overtuigen wordt niet eenvoudig. "Er moet een onwettigheid zitten in het bestaande Koninklijk Besluit", zegt David D'Hooghe, professor grondwettelijk recht aan de KU Leuven. "En de onwettigheid moet bewezen worden met juridische argumenten. Alleen beleidsargumenten volstaan niet. Met het betoog: "Dit is een slechte, onevenwichtige deal", kom je er dus niet bij de Raad van State. Het wordt niet evident om dit KB te laten vernietigen."

Heeft het verzoek kans op slagen? Of is de actie vooral een politiek statement? "Vicepremier Vanackere liet onlangs weten dat de federale regering wil heronderhandelen met Frankrijk, maar ik denk niet dat de Fransen dat zomaar zullen doen, zeker niet in verkiezingstijden", zegt Almaci. "Deze rechtszaak zet extra druk op zowel Frankrijk als de Europese Unie om de deal te herbekijken. In die zin gaat het dus om een politiek statement. Maar er wordt ook gewerkt aan een degelijke juridische argumentatie."

CADTM en ATTAC knutselen momenteel aan het dossier dat de Raad van State moet overtuigen. "We kunnen aantonen dat de Grondwet geschonden werd tijdens de onderhandelingen voor de huidige Dexiadeal. Zo werd het parlement niet betrokken bij de beslissing en heeft een regering van lopende zaken niet de bevoegdheid om zo'n belangrijk akkoord te sluiten."