Direct naar artikelinhoud

Somber en zacht

Pittige westenwinden voeren vochtige maar zeer zachte lucht aan. Een front dat boven ons land stagneert, produceert veel bewolking waaruit af en toe regen valt. Vannacht en morgen blijft het bewolkt en winderig maar neerslag valt er nauwelijks.

Een naar noordwest, later naar noord ruimende stroming stuwt na het weekend minder zachte lucht met veel wolken naar onze omgeving. Neerslag van betekenis valt er niet. In de tweede helft van de week rolt het Britse hoog een uitloper tot over Scandinavië. Daardoor gaan de winden vanuit het noordoosten waaien. Van die kant uit stroomt koudere lucht naar ons toe. In de kerstnacht kan het al lichtjes vriezen en op kerstdag houden we niet veel meer dan 5 graden over.

Betrokken en vooral in de voormiddag wat lichte regen. Op zee: W 6-7, later afnemend. Morgen veel wolken, misschien enkele spaarzame opklaringen en vrijwel droog. Op zee: WZW 5-6.

Somber en regenachtig. Vannacht en morgen blijft het grijs met van tijd tot tijd motregen. Maandag bewolkt maar nog weinig neerslag.

Oostenrijk

Oostenrijk: aan de zuidzijde droog met zonnige perioden, elders veel bewolking en nu en dan sneeuw. Morgen vooral flinke sneeuwval in de noordelijke en centrale Alpen. Hoog in de bergen staat een sterke noordwestenwind. De sneeuwvalgrens, nu nog tot in het dal, stijgt naar 1.000 tot 1.300 meter. Morgen is het op 2.000 meter tussen -5 en -1.

Frans-Zwitserse Alpen

Noordzijde: in het noorden en oosten regen, vanaf 1.000 meter sneeuw. Elders droog. Morgen bewolkt in het oosten van Zwitserland, elders zonnig.

Zuidzijde: zon afgewisseld door wolken. Morgen tot woensdag meestal droog en zonnig. 10 tot 14 graden in het laagland.

Duitsland

Bewolkt en tijdelijk regen, in het zuidoosten sneeuw. 2 tot 10 graden. Morgen grijs, zacht en soms regen. Maandag alleen in het zuidoosten regenachtig.

Frankrijk

Bewolkt maar weinig neerslag. 6 graden in het oosten tot 12 in het westen. Aan de Côte d'Azur vrij zonnig bij 14 graden. Morgen tot en met tweede kerst blijft het vrijwel overal droog met vaak wolken in het noorden.

Ierland-Verenigd Koninkrijk

In het westen alsook in Ierland en Schotland veel bewolking en periodiek regen of buien. In de zuidoostelijke helft droog. 7 graden in het noorden tot lokaal 14 in het zuiden. Morgen droog in het zuidoosten, elders af en toe regen.

Spanje

Flinke perioden met zon. 10 graden lokaal in het binnenland tot 19 aan de costa's. Van morgen tot tweede kerstdag blijft het droog en zonnig.

Italië

Perioden met zon. 6 graden in het noorden tot 15 op Sicilië. Morgen tot en met tweede kerst droog met zonnige perioden.

Griekenland-Turkije

In Griekenland is het tot maandag wisselend bewolkt met soms buien. 11 tot 16 graden. Wisselvallig aan de Turkse Riviera met zon maar ook buien. 15 tot 18 graden.