Direct naar artikelinhoud

Lokeren zet Zulte Waregem een hak

Lokeren als zwart beest: Zulte Waregem ondervond het na de bekerfinale nu ook met zijn eerste nederlaag in play-off I. Dury vond in een niet-gefloten penalty een stok om mee te slaan, maar wou de nederlaag niet dramatiseren.

Het kantelmoment speelde zich even voorbij halfweg de eerste helft af. Een fris voetballend Zulte leidde al met 0-1 toen Denis Odoi het been van Idrissa Sylla blokkeerde. Scheidsrechter Peter Vervecken liet begaan, net als vijfde ref Efong Nzolo, die er nochtans met zijn neus bij stond.

"Het had op dat moment 0-2 kunnen staan", vond Dury. Zelf had hij de fase vanop de bank niet goed gezien. "Maar veel mensen hebben me nadien bevestigd dat het een strafschop was. Dan is het spijtig. In de play-offs zijn het zulke zaken die doorslaggevend kunnen zijn. En wanneer dat in jouw nadeel is, is dat niet leuk."

Dury zei verrast te zijn dat de vijfde ref aan de doellijn de fase niet juist inschatte. Vorige week had scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen na enkele incidenten nog opgeroepen om harder op te treden tegen trainers die aan de zijlijn wild tekeergaan tegen de refs.

Dury hield het zaterdag beschaafd, maar wou na de wedstrijd wel zijn mening kwijt: "Ik zal er duidelijk op antwoorden. Het mag niet zijn dat we geen kritiek meer mogen geven als we zaken zien die verkeerd zijn. Het mag niet zijn dat je in de maatschappij mensen monddood maakt opdat de waarheid niet naar boven zou komen. Dat vind ik een verkeerd signaal. Meer zeg ik daar niet over, want ik wil de richtlijnen van Jeurissen respecteren."

Zulte Waregem had als ploeg in play-off I tot zondag de beste reeks met 10 op 12 punten. Dan breekt een eerste nederlaag de flow. Essevee miste op Lokeren ook de kans om een voorlopige leidersplaats te grijpen. Nu lijken de titelkansen weer wat kleiner. "Op voorhand zouden we getekend hebben voor 10 op 15 punten halfweg play-off I. We mogen niet denken dat we zomaar die eerste plaats kunnen krijgen. Misschien is het zelfs goed dat we eens verliezen en deze match streng evalueren om nieuwe motivatiepunten te zoeken."

Dury verwijst ook naar de sterkte van Lokeren: "Net als Zulte Waregem heeft Lokeren een ploeg met individuele kwaliteiten die het verschil kunnen maken. De vrijschop van Vanaken is prachtig binnengetrapt. En Harbaoui is samen met Batshuayi de beste spits van de competitie."

Blijft over: de frustratie bij de derde tegengoal in de slotfase. Zulte Waregem zag zich, nota bene na een eigen corner gepakt in de omschakeling. "De correctie had rond de middenlijn moeten gebeuren, desnoods met een sluwe fout", zei Dury. "Maar we moeten niet overdrijven. We wisten dat we eens op onze bek konden gaan, dan gebeurt dat beter halfweg dan op het einde."