Direct naar artikelinhoud

Fun en ontroering

De stelling van vorige week was dat het nieuw materiaal van Belgische trio's regent. Ter illustratie mogen ook de nieuwe van De Beren Gieren en van het Ragini Trio niet ontbreken. Een vorm van weelde.

De Beren Gieren, het trio van Fulco Ottervanger (piano), Lieven Van Pee (bas) en Simon Segers (drums), is zowat de hype van het moment. Niet alleen in hun thuisstad Gent, waar ze een tijdlang artist in residence waren in Vooruit, maar ook ver daarbuiten. In het voorjaar maakten ze bijvoorbeeld een goede beurt op de internationale jazzbeurs Jazzahead in Bremen en dat wasDownbeat-reporter Josef Woodard niet ontgaan: hij rekende de showcase van ditwittytrio tot de hoogtepunten van het gebeuren.Jez Nelson liet op BBC Radio 3 een gelijkaardig geluid horen:"Fantastically enjoyable, very energetic and very varied in mood."

Beide commentaren vatten de kwaliteiten van De Beren Gieren wel goed samen. De muziek gaat veel verschillende richtingen uit. Hamerende pianoklanken wisselen af met zacht deinende melodieën, referenties aan romantische pianomuziek (Chopin, Beethoven) worden aangevuld met echo's van Monk, Mengelberg en vele anderen. Het is een heel rijke mix en de composities zijn ook ritmisch niet voor één gat te vangen. Hun tweede cdA Ravelingis op dat vlak trouwens nog een stuk rijper dan de opgemerkte debuutplaatWirklich Welt So. Bovendien is de ritmische en melodische complexiteit van het materiaal geen rem op spel- en luisterplezier:A Ravelingis van a tot z een heel opwekkende, vaak grappige en hartverwarmende plaat. Misschien past er slechts één bedenking: door de opvallende slimmigheid van de composities lijkt de ruimte voor improvisatie eerder beperkt. Aan De Beren Gieren om dat live tegen te spreken.

Vrouwelijke raga

Het Ragini Trio van Nathan Daems (sax), Marco Bardoscia (contrabas) en Lander Gyselinck (drums) trekt een heel ander register open. De naam van het trio verwijst naar de 'vrouwelijke' variant van de Indische raga en zinspeelt op hartstochtelijke emoties en breekbare (en vaak als subjectief weggezette) kwaliteiten als schoonheid. Op twee nummers na spelen ze Indische traditionals, subtiel gearrangeerd en gekneed naar de context van een jazztrio met sax, bas en drums.

Hier passen heel andere woorden danwitty,enjoyableenenergetic. Daems en co. mikken niet op fun maar op oprechte ontroering. Daarmee leggen ze de lat erg hoog want ontroering komt nooit op bestelling en de afgrond lonkt altijd. Ontroeren doet Ragini op deze plaat geregeld en op de bek gaan doen ze nooit, dus zeg maar dat hier een grote toekomst lonkt. Volhouden, het is de moeite waard.

De Beren Gieren,A Raveling(www.deberengieren.be). Cd-voorstelling vandaag in Gent (www.handelsbeurs.be).

Ragini Trio,Ragini(W.E.R.F.). Nathan Daems concerteert morgen bij de avant-première van de docuThank God It's Fridayvan Jan Beddegenoots (www.dewerf.be).