Direct naar artikelinhoud

Procureur-generaal: 'Diamantairs bevoordelen? Dat is absurd'

Yves Liégeois, de Antwerpse procureur-generaal, noemt het 'absurd' dat hij in het HSBC-dossier, een van de grootste fraudedossiers van het land, zou handelen onder druk van de diamantlobby.

Liégeois ligt onder vuur omdat hij vorige week een huiszoeking liet uitvoeren in het bureau van Peter Van Calster, substituut bij het Antwerpse parket en gespecialiseerd in fraude- en diamantdossiers. Van Calster had een lijst van zo'n 170 Antwerpse diamantairs die een geheime rekening hebben bij de Zwitserse bank HSBC al drie weken in zijn bezit toen hij er begin oktober pas een pv over opstelde. Valsheid in geschrifte, vindt Liégeois, die prompt een huiszoeking beval.

Maar er is meer: terwijl Van Calster het HSBC-dossier uitploos, was Liégeois met de diamantsector aan het onderhandelen over een minnelijke schikking. Naar verluidt zouden de diamantairs echter slechts bereid zijn een schijntje te betalen van het totale fraudebedrag, dat op 1 tot 2 miljard euro wordt geschat.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) wil dat systeem van minnelijke schikkingen overigens hervormen, zo vertelde hij aan de Antwerpse zender atv. Hij wil het percentage dat fraudeurs moeten betalen wettelijk vastleggen. "Bovenop het ontdoken bedrag moet telkens een boete betaald worden. Nu is dat soms 1 procent, wat een gevoel van straffeloosheid teweegbrengt. In voorgaande zaken is dan weer soms tot 30 procent boete betaald. Probleem is dat er geen standaarden in zijn."

Voort maakt Liégeois In een geschreven mededeling komaf met de suggestie dat hij onder druk van de diamantlobby handelt. "Dat is de absurditeit zelf. Het parket-generaal vervolgt al jaren op correcte en doorgedreven manier de georganiseerde criminaliteit op alle terreinen zoals het hoort." Liégeois heeft het voorts over "suggestieve eenzijdige berichtgeving" en "platvloers zoeken naar sensatie".

Vranke stijl

Nochtans was het Liégeois zelf die in september uitgebreid de pers haalde met enkele betwistbare uitspraken. In zijn mercuriale, de rede die hij uitsprak bij het begin van het gerechtelijk jaar, luidde het dat de "cultuur van de uitkeringsfraude" een regelrechte bedreiging is voor de sociale zekerheid. Liégeois voorspelde zelfs "het einde van de democratie".

"Hij heeft een vranke stijl, dat is bekend, maar die uitlatingen vond ik te ver gaan", zegt Stefaan De Clerck, destijds minister van Justitie. Beiden legden het bij tijdens een etentje, waarop Liégeois zich verontschuldigde. "Dat van de democratie had hij niet gemeend", aldus De Clerck, die de uitschuiver toeschrijft aan 's mans "lichte ontvlambaarheid". (SS)