Direct naar artikelinhoud

Havens Zeebrugge verliest omzet in eerste halfjaar

De haven van Zeebrugge behandelde tijdens de eerste zes maanden 24,4 miljoen ton goederen. Dit is 1,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is de kusthaven de enige daler van de drie grote Vlaamse zeehavens. De daling komt vooral op rekening van de containers (-6,8%), een gevolg van "herschikkingen bij de lijndiensten en de daaraan gekoppelde feeders", stelt het havenbestuur. Ook doet de trafiek naar het Verre Oosten, die voor Zeebrugge erg belangrijk is, het niet zo goed.

Groot-Brittannië

Economie blijft kwakkelen

De Britse economie vertraagt opnieuw. Het bruto binnenlands product groeide, zoals verwacht, met amper 0,2 procent tegenover het vorige kwartaal. De zwakke gezinsconsumptie blijft het herstel van de economie afremmen. De Britse economie stagneert nu al sinds september vorig jaar. In het eerste kwartaal groeide het bbp nog met 0,5 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2010. De Britse vraag krijgt klappen door de overheidsbesparingen. Daarnaast holt de hoge inflatie de gezinsinkomens uit.

Verenigde Staten

Straaltje hoop voor economie

De Amerikaanse consument laat zijn slaap nog niet voor de aanslepende schuldencrisis in Washington. Tenminste, dat is de boodschap die uit de maandelijkse rondvraag van de Conference Board valt te distilleren. De barometer van het consumentenvertrouwen van dit onderzoeksinstituut steeg in juli van 57,6 naar 59,5 punten. Het legertje Wall Street-economen vreesde een verdere afbrokkeling, tot 56 punten. De consumentenbarometer van de Conference Board komt uit onderzoek naar voren als de beste voorspeller.