Direct naar artikelinhoud

Boedelscheiding Dexia kwestie van dagen

De ontmanteling van Dexia is een kwestie van dagen. De Franse staat haalt meteen de Franse kernactiviteiten uit de groep. Het Belgische kamp doet er alles aan om kroonjuweel Dexia Bank België veilig te stellen. De toekomst van de moederholding oogt somber. Na het vertrek van de lekkerste brokken wordt Dexia wellicht een onaantrekkelijke rommelbank. Volgens Reuters vindt zaterdag in Parijs een ontmantelvergadering plaats.

Parijs geeft het marstempo aan. De Franse minister van Financiën François Baroin wil dat er vandaag een oplossing op tafel ligt. "Het staat buiten kijf dat Dexia niet in de huidige toestand kan blijven", verklaarde hij. Dat wijst er wellicht op dat het wantrouwen bij de andere banken zo groot is dat Dexia voor kortlopende kredieten alleen nog terechtkan bij de Europese Centrale Bank en de centrale banken van België en Frankrijk.

Frankrijk wil de financiering van de Franse lokale besturen veilig stellen door de Franse Dexiatak onder te brengen bij de overheidsholding CDC en de Banque Postale. Die drie instellingen moeten de basis vormen van een nieuwe Franse bank. De onderhandelingen zaten gisteren in de laatste rechte lijn.

De Belgische regeringen zijn vooral in de weer om Dexia Bank België "te consolideren". Uittredend premier Yves Leterme (CD&V): "Het is de vaste wil om de continuïteit van de volledige waaier van activiteiten van Dexia Bank België te bestendigen en veilig te stellen."

Dexia's problematische beleggingen - een pot van minstens 100 miljard euro - zijn ondergebracht in een bad bank, zo kondigden Leterme en Reynders dinsdagavond al aan. Maar duidelijkheid over de precieze grootte van de staatswaarborgen en over hoe Frankrijk en België die onderling zullen verdelen, kwam er niet.

Het lot van de beursgenoteerde moederholding Dexia en zijn beleggers lijkt bijzaak voor de federale beleidsmakers. Dexia's beurskoers ging gisteren als een jojo op en neer en eindigde op 1,02 euro. Het regende tijdens de beurshandel verklaringen van Franse en Belgische politici, maar vanuit Dexia zelf kwam geen informatie. Sinds begin dit jaar is de koers van het Dexia-aandeel met 60 procent gedaald.

Vast staat dat de historische Dexia-aandeelhouders, waaronder de Gemeentelijke Holding en de christelijke werknemersbeweging ACW, verliezen zullen lijden bij de ontmanteling, zo liet Leterme verstaan in Terzake. "De spaarders en klanten zitten veilig. Wie verlies zal boeken, zijn de aandeelhouders. Dat daar een beweging bij is die ik goed ken, speelt geen rol." Het ACW is de beweging waar zowel premier Leterme als Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene nauw bij aanleunen.

Leterme bevestigde dat DenizBank, Dexia's veelbelovende bank in Turkije, te koop staat. "Wij gaan voluit voor de Belgische bank en willen Dexia Bank België sterker maken. In dat scenario is het logisch dat buitenlandse investeringen worden afgestoten."

Er komen almaar meer signalen dat de bad bank van Dexia, de verzameling rommelbeleggingen, voorlopig niet afgesplitst wordt van de groep, maar er gewoon onderdeel van blijft. Dat zou juridisch de eenvoudigste oplossing zijn en dan hoeven de probleembeleggingen niet geherwaardeerd te worden tot hun huidige (lage) marktwaarde.

Zuivere splitsing

De grote vraag wordt dan of Dexia Bank België nog even binnen de moederholding blijft of er meteen uittrekt, via een verkoop aan een internationale groep of een noodnationalisatie. "Als de Franse, Belgische, Turkse en wellicht ook de Luxemburgse kroonjuwelen eruit trekken, dan wordt Dexia herleid tot een soort hedgefonds", zegt een analist.

Economieprofessor Koen Schoors (UGent) pleit alvast voor "een zuivere splitsing" in vier: een Frans deel, een Belgisch deel, de internationale activiteiten en de beruchte bad bank. "Als je bepaalde activiteiten in dezelfde structuur als de bad bank laat zitten, ga je de waarde van de goede activa vernietigen. Dat mag je zeker niet doen. Ik hoop dat ze niet zullen beslissen om de bank snel, snel te verkopen. Je kunt de bank beter zelfstandig laten en als er te veel onzekerheid is tijdelijk nationaliseren."

De tijd dringt voor een definitieve oplossing voor Dexia. Deze week hebben ongeruste klanten van Dexia in ons land reeds 400 miljoen euro afgehaald. Hoe langer een oplossing uitblijft, hoe groter de onzekerheid zal worden. De raad van bestuur van Dexia Bank België maakt zich erg ongerust. Zij lanceerde gisteren een oproep om de Belgische tak zo snel mogelijk "te bevrijden van de historische lasten", lees: los te snijden van de rommelbeleggingen. Maar of er vandaag al duidelijkheid zal zijn, zoals Frankrijk wil, is af te wachten. De onderhandelingen tussen Parijs en Brussel zitten voorlopig op het niveau van experten. Volgens premier Leterme is "een kwestie van dagen, niet van weken". >19