Direct naar artikelinhoud

Luc Cortebeeck, voorzitter ACV:

'Buitensporige toplonen maken werkgevers ongeloofwaardig'

Luc Cortebeeck, voorzitter van de christelijke vakbond ACV, staat perplex van de toplonen die dezer dagen bekend worden gemaakt. "Dit bewijst dat zelfregulering niet werkt."

De bonus van Fortisbaas Jean-Paul Votron voor 2007 stijgt met 25 procent en zijn salaris voor dit jaar met 73 procent. Uw reactie?

"Dat is toch ongelooflijk. Het minste wat je kunt verwachten is een vorm van zelfregulering door de bedrijven. Maar wat zien we? Niks. De toplonen zijn al zo hoog en dan stijgen die nog met zulke percentages."

De toplonen duiken elk jaar weer op. Moet er een maatschappelijk debat komen?

"Zelfs als er een maatschappelijk debat is, zoals in Nederland, dan stel ik nog vast dat de grote bedrijven er zich niets van aantrekken. De deontologische druk haalt niets uit."

Het zijn gewoon de wetten van de markt, is het argument. Als ING-baas Tilmant een basisloon van 1 miljoen euro krijgt, moet de Fortisbaas dat ook krijgen, want ze zijn het waard.

"Het marktargument vind ik maar zwak. Ik neem best aan dat die mensen grote capaciteiten hebben en grootse dingen doen, maar hun loon is toch disproportioneel."

Moet er een belasting op toplonen komen, zoals Nederlands financiënminister Wouter Bos al heeft voorgesteld?

"Zonder regulering gaat het blijkbaar niet. Maar ik besef dat regulering niet gemakkelijk te organiseren is. Als we van een belasting of regulering spreken, moeten we het hoe dan ook breder dan een land bekijken. We zouden het bijvoorbeeld op Europese schaal of in de eurozone moeten organiseren. Want anders zullen de topmanagers zich gewoon elders laten uitbetalen. De regulering moet praktisch uitvoerbaar zijn en niet beperkt blijven tot louter theorie."

Zal de discussie over de toplonen impact hebben op het grote najaarsoverleg over de loonsverhogingen in de privé?

"Moeilijk te zeggen. Maar het is wel zo dat het werkgeversstandpunt volledig ongeloofwaardig wordt. Hun hele discours over groei en inflatie (werkgeversorganisatie VBO vindt dat de vakbonden het inflatieprobleem overroepen en dat loonmatiging noodzakelijk is vanwege de lage groei, EV) is ongeloofwaardig. Zulke bonussen uitkeren en dan moeten wij als werknemers ons zogezegd 'verantwoordelijk opstellen'?"