Direct naar artikelinhoud

Race tegen de tijd voor Steegmans

Thomas Dekker gaat voor het werelduurrecord. Nick Nuyens moet misschien een supermarkt runnen. En wat doet Gert Steegmans? Is ook hij volgend jaar renner af en zal hij zich dan met zijn vrachtwagens bezighouden?

Nog één keer wil Dirk Demol een warm pleidooi houden voor Gert Steegmans. Demol is ploegleider bij Trek. Volgende week ziet hij zijn collega's en de grote baas, Luca Guercilena, om het over de plannen voor 2015 te hebben. "Ik weet dat de ploeg vol zit", zegt Demol. Trek telt 26 renners en meer wil Guercilena er niet onder contract. Maar zou hij dan toch geen uitzondering voor Gert Steegmans willen maken?

Steegmans is 34 en binnenkort mogelijk renner af. Dat komt zo na het debacle op het Belgisch kampioenschap in Wielsbeke. Niet dat Steegmans het BK verloor, was het probleem. Wel hoe hij luidop de ploegleiding bekritiseerde. Zodat Patrick Lefevere er niet meer over piekerde om Steegmans geen contractverlenging te geven.

En nu moet Baden Cooke, de Australische manager van Steegmans, dringend naar een nieuwe ploeg op zoek. Hoe hard de Limburger ook met een fiets kan rijden, ploegen staan niet in de rij. "Ik heb Baden Cooke haast elke dag aan de lijn", zegt Hilaire Van der Schueren, ploegleider bij Wanty. Hij heeft een reputatie opgebouwd als ploegleider van de laatste kans. Maar zelfs Van der Schueren houdt nu de boot af. "Ik heb aan Cooke gezegd dat ik eerst Steegmans zelf wil spreken. Ik ga geen kat in een zak kopen."

Marktwaarde gezakt

Gert Steegmans is niet de goedkoopste renner. Of hij zou niet al een hele carrière in Monaco wonen. Maar tijden veranderen. Lefevere: "Ik neem aan dat Cooke zo lang mogelijk heeft vastgehouden aan zijn prijs. Nu krijgt hij het deksel op de neus."

Zodat Baden Cooke bij Van der Schueren terechtkomt, niet de meest kapitaalkrachtige van het peloton. "Hij zal bij ons niet krijgen wat hij bij Patrick Lefevere kreeg." Volgens sommige bronnen is de marktwaarde van Steegmans al tot een kwart gezakt.

Enter Dirk Demol. Demol werkte met Steegmans bij Quick.Step en bij RadioShack. "Hij is een slimme kerel. Zijn probleem is dat hij vaak grappen maakt die zijn ploegmaats niet grappig vinden. Maar hij kan heel hard rijden. In de klassiekers heeft hij zijn waarde. Hij kan ook de jonge renners tot nut zijn. Volgende week wil ik nog een ballonnetje oplaten bij Luca Guercilena. Maar Steegmans zal bereid zijn veel van zijn prijs af te doen. Kijk naar Jan Bakelants en hoe die vorig jaar bij Lefevere terecht is gekomen."