Direct naar artikelinhoud

Donkere wolken boven Franse dochter Roularta

De West-Vlaamse mediagroep Roularta gaat vandaag een mededeling doen aan het Franse personeel. Een stevige herstructurering zit in de kaarten.

Roularta is in Frankrijk actief via de groep Express. Onder die noemer vallen een resem businessmagazines, vrouwenbladen, interieurtijdschriiften en cultuurbladen. Het is in die eerste poot dat de barometer volgens Le Figaro op onweer staat. Volgens de Franse krant wil Roularta bij zijn Franse dochter zowat 10 procent van de banen schrappen, of ongeveer 80 jobs. Maar volgens financieel directeur Jan Staelens klopt dat cijfer niet. Hij ontkent ook dat de stekker zou worden getrokken uit de magazines L'Entreprise en Studio Ciné Live, zoals Le Figaro schrijft.

Toch wil Staelens niet kwijt wat er dan wel op stapel staat. De Franse wetgeving (over de procedure bij herstructureringen) laat niet toe dat we op voorhand informatie vrijgeven, klinkt het.

Roularta beleefde nog niet al te veel plezier aan zijn overname van de Franse groep L'Express-L'Expansion in 2006. De overname zadelde het bedrijf met een hoge schuldgraad op, en de herstructureringen liepen er moeilijk.

Het probleem is niet dat de crisis in Frankrijk harder toeslaat dan bij ons, maar dat de Franse regelgeving een hogere kostenstructuur met zich meebrengt, zegt Staelens.