Direct naar artikelinhoud

Pippi Langkous een racist? Volgens de Zweedse tv wel

Pippi Langkous, het immens sterke, rijke meisje dat haar Villa Kakelbont deelt met een paardje en een aap, is een racist. Althans, dat vindt de Zweedse publieke omroep SVT. Die heeft bepaalde afleveringen van de bekende serie zo bewerkt dat Pippi's vader geen negerkoning meer is, maar een gewone koning.

Pippi's vader is, volgens Pippi, de piratenhoofdman van Taka-Tukaland, een eilandje in de Stille Zuidzee. In de Zweedse versie werd hij standaard ook omschreven als 'negerkung', maar door een aantal slimme knipjes is daar nu alleen 'kung' van over. Naast de titel van de vader zijn er nog een aantal "racistisch overkomende scènes" bewerkt, aldus SVT.

De omroep zegt dat de knipjes de verhalen geen geweld aandoen en dat het werk van schrijfster Astrid Lindgren fier overeind blijft. Maar een heuse Pippi-discussie kon niet uitblijven. De voornaamste bezwaren van critici: een overspannen reactie, geschiedvervalsing en heiligschennis.

Het is niet voor het eerst dat Pippi onderwerp is van een Zweedse discussie. In 2011 nam de theologe Eske Wollrad al een klein voorschot op de huidige Pippi-ophef door te stellen dat de boeken vol zitten met "koloniale stereotypes". Ze viel vooral over een scène in het boek Het avontuur op de Zuidzee waarin Pippi, samen met haar buurkinderen Tommy en Annika, aankomt op een eiland waarna "de zwarte kinderen zichzelf voor de blanke kinderen in het zand gooien".

In de discussie die toen ontstond reageerde ook Lindgrens dochter Karin Nyman. Ze zei dat Pippi juist alles behalve een racist is. "Ze is tegen de heerschappij van ouders, tegen dierenleed en zeer zeker ook tegen racisme." Zodra de kinderen knielden op dat strand, aldus Nyman, weigert Pippi dat meteen omdat ze vindt dat alle kinderen gelijk zijn, waar ze ook vandaan komen.

Pippi sluit aan in een lange rij van jeugdkarakters die van racisme worden beticht. Van Zwarte Piet tot het sprookje Het lelijke eendje, dat kinderen zou leren dat anderssoortigen er niet bij horen. De smurfen moesten het al eens ontgelden omdat ze het Stalinisme zouden verheerlijken en stripheld Kuifje kreeg een aantal jaar geleden zelfs een rechtszaak aan zijn broek vanwege zijn vermeend racistische avonturen in Congo.