Direct naar artikelinhoud

Een gps in wijnland

We starten met een laureaat van nauwelijks drie euro

Weggevers

Frank verwent lezers van dit magazine graag met twee cadeaus. Straks schenkt hij vijf gesigneerde en met een gepersonaliseerde dédicace verzorgde jubileumgidsen weg. Bovendien houdt hij vijf zitjes vrij in één van de exclusieve degustaties die hij naar aanleiding van dit jubileum voor lezers van zijn publicatie zal organiseren. Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar frank.van.der.auwera@scarlet.be met uw persoonlijke gegevens en geef antwoord op slechts één - domme, domme, domme - vraag: de hoeveelste editie van de 'De 300 Beste Wijnen' verschijnt er in november?

Jubileumeditie 'De 300 Beste Wijnen Onder de 10 Euro'

Megavino komt jammer genoeg twee weken te vroeg voor de lancering van De 300 beste wijnen onder de 10 euro. Want pas dan daalt Frank Van der Auwera, zoals Mozes met de Stenen Tafelen, vermoeid maar gelukzalig af van zijn heilige berg, met onder de arm het definitieve manuscript van zijn wijnkoopgids. Een jubileumeditie deze keer, want nummer twintig in de meest succesvolle rij wijnbestsellers die België tot nu toe kent. En daar we toch Franks lijfblad zijn, vroegen we hem om al een tipje van de sluier op te lichten. Zeven maanden lang waren Frank en zijn teams in de weer. Van der Auwera: "Elke editie denk ik: nu kan het niet beter. Maar dan blijkt dat er niet alleen een recordaantal proefstalen binnenstromen - 2.575 geldige inzendingen dit jaar! - maar vooral ook dat er weer vers bloed in de wijnhandel is geïnjecteerd. Voor deze feesteditie namen op die manier maar liefst 330 klein- en groothandelaars deel aan de selectierondes, waarvan een pak nieuwkomers." Er drijven enkele trends boven: "Eén: Frankrijk houdt prima stand. De afkalving van Franse laureaten waarvan rond het millennium sprake was, is duidelijk gekeerd. Twee: de Zuid-Europese connectie weegt almaar zwaarder in de selectie. Italië, Spanje en Portugal vormen echt een gouden driehoek in de betaalbare niche. Drie: de Nieuwe Wereld scoort sterk, vooral dan Zuid-Afrika, Chili, Argentinië en Australië. En vier: er zijn ook een aantal verrassende, voor velen exotisch klinkende nieuwkomers. Ik kan maar een ding verraden: voor de allereerste keer in twintig edities bekronen we een Indiase laureaat. Als dit geen signaal is dat de globalisering van de wijnbusiness een feit is, dan weet ik het ook niet meer." De gemiddelde flessenprijs in deze feesteditie blijft heel democratisch: "Klopt. Het is heus niet zo dat we voor deze jubileumeditie alleen inzendingen rond de maximumgrens van tien euro ontvingen. We starten zelfs met een laureaat van nauwelijks drie euro. Drie euro! Nog een paar prijsverhogingen en je kan voor die smurfenprijs zelfs geen gesneden brood meer kopen. Maar er is ook een grote concentratie flessen in de prijsvork van vijf à zeven euro. Algemeen heb ik de indruk dat de prijzen in deze jubileumuitgave surplacen." Tot slot zitten er in deze editie 2008 ook een aantal vormelijke vernieuwingen. Zo worden achteraan een aantal voordelen verzameld die de lezer kan genieten. Dat gaat van extra kortingen over gratis proeverijen tot franco leveringen thuis. En de inleiding is omgevormd tot klankbord van lezers en gebruikers. Ze omvat tientallen testimonials, toegestuurd door buitenlandse ambassades, beroepsfederaties of handelsmissies én Belgische wijnimporteurs of lezers. Eén ding blijkt daaruit duidelijk: de wijnkoopgids fungeert als een ware gps in wijnland. n

Info Frank Van der Auwera, De 300 Beste Wijnen Onder de 10 Euro, wijnkoopgids editie 2008 (jubileumeditie), Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002223464, prijs 14,95 euro, verschijnt begin november.