Direct naar artikelinhoud

Conservatieven Hogerhuis dreigen regeringswerk te saboteren

Conservatieve leden van het Britse Hogerhuis dreigen de wetgevende agenda van de regering te saboteren. Reden van ongenoegen: de Lib-Dems willen een voorstel indienen voor een gekozen Hogerhuis.

Twintig Conservatieve leden van het Britse Hogerhuis hebben aangekondigd de rest van het jaar tegen elk wetsvoorstel te zullen stemmen. Wanneer genoeg collega's zich bij hun opstand aansluiten, kan de Conservatief-Liberale coalitie amper beleid meer voeren. Ze protesteren hiermee tegen verregaande hervormingen van het Hogerhuis. Als het aan de Liberaal-Democraten ligt, vinden de eerste Hogerhuisverkiezingen over drie jaar plaats en zal in 2025 het laatste ongekozen Hogerhuislid verdwenen zijn.

De hervorming van het Hogerhuis, een onderwerp waar vrijwel geen enkele kiezer van wakker ligt, is het heilige huisje van de Liberaal-Democraten. Partijvoorzitter Tim Farron zei onlangs dat er in wezen geen verschil bestaat tussen het ongekozen Hogerhuis en de dictatuur van Bashar al-Assad. Na het referendum over een ander kiesstelsel te hebben verloren is de partij van Nick Clegg vastbesloten om de strijd om het House of Lords te winnen.

De meeste Conservatieve Hogerhuisleden zijn tegen een gekozen Hogerhuis. Volgens hen is een verdubbeling van het aantal beroepspolitici wel het laatste waar de kiezer op zit te wachten.

De assertiviteit van het Hogerhuis is het gevolg van het hervormingsproces dat in 1999 door New Labour in werking is gesteld. Voor die tijd was het Hogerhuis goeddeels gevuld met overwegend conservatieve aristocraten, oud-ministers, rechters en bisschoppen. De Lords hadden het recht wetsvoorstellen te torpederen maar er was een stilzwijgende afspraak dat ze deze niet zouden uitoefenen. Sinds de hervormingen - waarbij 'oud geld' grotendeels heeft plaatsgemaakt voor 'nieuw geld' - is het Hogerhuis mondiger geworden en zijn burenruzies aan de orde van de dag.

De Conservatieven vrezen dat een volledig gekozen Hogerhuis zal leiden tot een House of Horrors.