Direct naar artikelinhoud

Eén vermiste, vele vragen

Rijkeluiszoon, zakenman en vader van vier kinderen. Dat zijn zowat de enige zekerheden die er zijn over Stijn Saelens, de kasteelheer uit Wingene die nu al anderhalve week vermist is. Maar leeft Saelens nog? En als hij vermoord is: door wie? En waar is zijn lichaam dan? De zaak is één groot mysterie. Een beetje zoals de kasteelheer zelf. Bjorn Maeckelbergh

e mist rond het kasteel Carpentier in Wingene is nog niet opgetrokken. Hoewel het parket enkele dagen geleden nog een oproep deed naar getuigen blijft de ontknoping uit. De 34-jarige Stijn Saelens blijft vermist. Dinsdag zal het twee weken geleden zijn dat zijn echtgenote Elisabeth Gyselbrecht (34) alarm sloeg. Toen ze thuis kwam, zat de gang van hun kasteel onder het bloed. Dat spoor liep naar buiten, over de statige trap, tot op de oprit. En daar stopte dat spoor opeens. Alsof daar een bloedend slachtoffer in een auto werd geduwd. En om nog even terug te komen op die gang: in het bloed daar waren twee duidelijke sporen, vermoedelijk van slepende voeten. En verder in een hoek lagen de bril en gsm van Stijn Saelens.

Elisabeth Gyselbrecht belde die namiddag niet alleen het noodnummer. Ze vormde ook het nummer van dokter André Gyselbrecht, haar vader, met wie ze een groepspraktijk bezet. Vader Gyselbrecht was onbereikbaar. Hij zat in een consultatie. "Achteraf gezien is dat nog een geluk geweest", zegt zijn advocaat Jef Vermassen. "Want wat als mijn cliënt zijn dochter aan de lijn had gekregen? Dan was hij ongetwijfeld naar het kasteel gevlogen om daar recht de gang in te lopen. In dat geval stond het daar vol met zijn sporen."

Niettemin werd André Gyselbrecht diezelfde dag nog opgepakt en een hele nacht op de rooster gelegd. Omdat het bekend was dat 'mijnheer doktoor' overhoop lag met schoonzoon Stijn. Reden: Stijn Saelens wilde naar Australië verhuizen om daar in te stappen in een perma-farm, een soort ecologisch bouwproject. "Een sekte", noemde de schoonvader dat. André Gyselbrecht was flagrant tegen dat plan. Omdat hij bang was dat hij door die verhuis zijn kleinkinderen zou verliezen. En meteen ook zijn dokterspraktijk in Ruiselede. Want hij verkocht dat pand aan Stijn Saelens en zijn dochter toen die trouwden.

André Gyselbrecht zat uiteindelijk twee nachten in de cel. Zijn 33-jarige zoon Peter ook. "Omdat vader en zoon elkaars alibi waren", zegt Vermassen daarover. Volgens de bekende strafpleiter was dat snel uitgeklaard. "Dat ging maar over vijf minuten dat ze bij elkaar waren op het dokterskabinet. Voor de rest zat mijn cliënt bij zijn patiënten." Dus werden vader en zoon 'gelost'. Ze moesten niet eens langs de onderzoeksrechter.

Vader en zoon schreeuwden daarop hun onschuld uit. De ruzie met Stijn was overigens al bijgelegd, zegt dokter Gyselbrecht. En de plannen om te emigreren naar Australië waren ook al opgeborgen. Behalve voor een vakantie. Want normaal zouden Elisabeth en Stijn vorige week naar Australië vliegen zonder de kinderen. De twee jongens en meisjes zouden bij opa en oma Gyselbrecht blijven. Alles was dus weer koek en ei, aldus opa. De dag na zijn vrijlating ontving de dokter al opnieuw patiënten én - naar eigen zeggen - ook veel steunbetuigingen. Samen met zijn zoon Peter stortte hij zich intussen ook terug op zijn passie: zijn topduiven.

Zwaaiende Tsjetsjenen

Toch viel de naam van opa Gyselbrecht vorig weekend opnieuw toen bleek dat het gerecht een van zijn patiënten/kennissen had opgepakt in Wallonië. De 61-jarige Pierre S. uit Maria-Aalter is een oude bekende van het gerecht. Hij liep al tegen de lamp wegens smokkel van drugs en hormonen. Het gerecht ging ervan uit dat hij met zijn contacten een moordcommando van vier Tsjetsjenen regelde. Twee van die laatste waren in oktober overigens al eens tegengehouden door een politiepatrouille. Ze gedroegen zich verdacht en in hun auto lag een wegbeschrijving naar kasteel Carpentier. Toch liet het gerecht deze vijf verdachten na een nacht cel al opnieuw gaan. "Ze blijven verdacht", haastte de Brugse procureur des Konings Jean-Marie Berkvens zich wel. En de Tsjetsjenen? Die zwaaiden naar een tv-camera toen ze in een VW Polo wegreden bij de federale politie in Brugge.

Het opsporingsbericht dat het parket van Brugge woensdag verspreidde, voedde de insinuaties dat Stijn Saelens mogelijk zijn verdwijning zelf in scène had gezet. Want onderzoeksrechter Koen Wittouck vroeg mensen die Saelens nog hadden gezien na zijn verdwijning zich te melden. Het zou overigens ook niet de eerste keer geweest zijn dat hij thuis vertrok zonder veel uitleg. Maar wat dan met dat bloed? Of had hij misschien problemen met een zakenpartner? Want de jaarrekeningen van zijn bedrijven kleurden in 2010 donkerrood.

"Volgens de entourage van Saelens was dat 'probleempje' al lang van de baan. Ze geloven ook niet dat hij zijn verdwijning zelf in scène zou hebben gezet. Want dat bloed - en het was er veel - in de gang was wel degelijk van Saelens bewees DNA-onderzoek. En er lag in diezelfde gang toch ook een kogelhuls? Ook de meeste dokters noemen de piste dat Saelens zelf bloed zou hebben afgetapt en vakkundig verspreid in het kasteel 'te ver gezocht'. Ze zeggen ook dat het quasi onmogelijk is.

"Quasi onmogelijk", herhaalt de Brugse procureur des Konings Jean-Marie Berkvens. "Quasi, dat woord is precies ons probleem. Quasi is niet genoeg om het helemaal uit te sluiten. We moeten er dus rekening mee houden dat hij nog leeft of nog leefde toen hij uit het kasteel verdween. Al is die kans gering."

De Rodenburgs

Ex-zakenpartners van Stijn Saelens omschrijven hem als moeilijk te doorgronden. Opgeleid in Londen, afgestudeerd als burgerlijk ingenieur. Bezig met honderd-en-één dingen, zeggen ze. Een vol hoofd ook. In zijn onmiddellijke omgeving wil niemand vrijuit praten. Ze willen enkel kwijt dat er veel verzinsels over hem de ronde doen.

Saelens is een van de zes kinderen van een geprivilegieerd gezin uit Kortrijk. Hun familie wordt vergeleken met de Rodenburgs van de vtm-serie. Maar dan in het echt. Vader Werner Saelens staat bekend als een man met een neus voor zaken. Midden jaren 2000 verkocht hij zijn meststoffenbedrijf voor tientallen miljoenen euro. De man staat ook bekend als een eersteklas investeerder. Saelens senior pompte onder andere geld in de entourage van kunstenaar Arne Quinze.

Naar verluidt kregen de kinderen Saelens van thuis ook elk een spaarboek met enkele miljoenen op. Stijn Saelens kocht er zijn kasteel mee en pompte geld in vastgoedprojecten. Hij wordt ook omschreven als een man die vooral binnen zijn familie leeft en er een besloten vriendenkring op nahoudt. Op Facebook heeft Saelens met 62 vrienden alvast een bescheiden netwerk. Een van de laatste vriendschappen sloot hij in december met Psysword Rizvi.

"Ik leerde Stijn Saelens eind vorig jaar kennen op restaurant in New Delhi", vertelt Rizvi aan de telefoon vanuit India. "Stijn zat alleen aan een tafeltje met zijn computer. Opeens geraakten we aan de praat. Hij was een week op vakantie, in zijn eentje. Het klikte tussen ons. Stijn hield enorm van de energie van India, zei hij. Op een of andere manier connecteerden Stijn en ik. Ik heb hem leren kennen als iemand die in alles het positieve ziet. In het restaurant haalde hij ook zonder gêne een stapel tarotkaarten boven. Stijn legde mijn kaarten. En ik moet het zeggen: hij was pretty close.

"Stijn zei me ook dat hij een moeilijke periode doormaakte met zijn vrouw, maar dat hij wilde dat het weer goed kwam. Hij zei dat hij zijn vrouw heel graag ziet. Stijn en ik hebben achteraf nog contact gehad via mail en Facebook. Fuck man, wat is er toch met mijn vriend gebeurd?" Wat Saelens volgens hem in India deed? "Stijn vertelde dat hij werkte aan een boek. Hij deed er nogal mysterieus over, zei dat het een heel controversieel boek zou worden. Zou zijn verdwijning misschien daar iets mee te maken hebben?"

De ouders van Stijn Saelens onthouden zich sinds de verdwijning van elk commentaar. Ze vangen de echtgenote en kinderen van hun zoon op in hun villa in Kortrijk. Elisabeth Gyselbrecht zou nog altijd geloven en hopen dat haar man in leven is.