Direct naar artikelinhoud

'Het gevolg zal zijn dat er meer privéscholen komen'

Pedagogen lopen niet warm voor de geplande hervorming van het middelbaar onderwijs. Ze spreken van haastwerk en vrezen voor kwaliteitsverlies.

De voorstellen van onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) en de katholieke koepel VSKO zijn fors: een brede eerste graad, uitgestelde studiekeuze en geen schoolniveaus meer. Onderwijsexperts bekijken de geplande hervorming kritisch. Dat alle jongeren in de eerste twee jaar grosso modo dezelfde lessen krijgen, Latijn blijft immers behouden als keuzevak, stuit pedagoog Wim Van den Broeck (Vrije Universiteit Brussel) tegen de borst. "Het lijkt alsof zij het basisonderwijs willen laten doorlopen." Door de jongeren een gelijk pad te laten doorlopen, vreest hij voor de kwaliteit van ons onderwijs. "Onze resultaten lopen nu al achteruit. Door de studiekeuze nog verder uit te stellen, lopen jongeren vertraging op bij het verwerven van kennis. Het doel moet zijn dat zij vaardigheden krijgen geleerd, en daar is geen grondige hervorming voor nodig."

Geert Devos, onderwijsdeskundige aan de Universiteit Gent, ziet vooral problemen ontstaan na de eerste twee jaar. Dan kunnen tieners kiezen uit vijf studiedomeinen, waarin ze praktische of academische kennis leren. "Ik houd mijn hart vast, want wij hebben daar onderwijskundig geen enkele traditie in. Als ik het voor het zeggen had, zou ik omgekeerd werken. Eerst ervoor zorgen dat mijn leerkrachten expertise verwerven over verschillende niveaus in dezelfde klas en pas daarna grondig hervormen. Nu kan dit gevaarlijk zijn voor de kwaliteit, omdat leraars focussen op de slechter presterende leerlingen."

De pedagogen zijn bang dat de hervorming geen einde zal maken aan schoolmoeheid en zittenblijven. "Voor wat Smet en het VSKO willen, namelijk verschillende leerstof en begeleiding per leerling, is een leraar voor de klas niet genoeg", zegt Devos. "Er zijn minstens twee, misschien zelfs drie nodig. Ik heb het gevoel dat ze veel te snel alles tegelijk willen doen."

Het draagvlak voor de plannen zou betwistbaar zijn. Zo zullen ouders en elitescholen forse weerstand kunnen gaan bieden, meent Van den Broeck. "Ouders maken willen het beste voor hun kind. Voor sommige van hen is het beste nog niet goed en elitair genoeg. Als de hervorming er komt, gaan we het ontstaan zien van privéscholen."