Direct naar artikelinhoud

Computers >Netbooks winnen snel terrein

Netbooks, kleine laptops die uiterst geschikt zijn om buitenshuis te surfen, nemen een steeds groter marktaandeel in. Het voorbije tweede kwartaal werden 38 miljoen exemplaren verkocht. Dat is een groei van 40% op kwartaalbasis, of dubbel zo veel als de groeicijfers voor de traditionele laptops. Daardoor hebben netbooks nu al 22,2 procent van de markt voor draagbare computers, tegen slechts 5,6 procent vorig jaar. De netbooks hebben vooral succes in de opkomende markten zoals Latijns-Amerika (+65%) en China (+60%). De lage prijs van de toestelletjes maakt ze aantrekkelijk voor mensen met een lager inkomen.

Banken >Record Bank verlaagt rente op spaarrekening

Record Bank heeft de rente op de MAX-spaarrekening verlaagd. De bank, die deel uitmaakt van ING, verlaagt de basisrente van 2,40 naar 2,10 procent. Daarbovenop zakt de getrouwheidspremie van 0,60 tot 0,50 procent. ‘Door de gedaalde rentevoeten op korte termijn zijn we genoodzaakt de rente te verlagen’, luidt het. De bank benadrukt dat aan de tarieven op de kasbon over vijf jaar niets wordt gewijzigd. De zogeheten Sterbon biedt een brutorente van 4 procent. Daarvan gaat nog 15 procent roerende voorheffing af. Op deze kasbon kan tot 30 september worden ingetekend.

Aandelen > KBC Ancora boekt verlies van 1,26 miljard

KBC Ancora boekte in het afgelopen boekjaar 2008/2009 een negatief resultaat van 1,26 miljard euro, hetzij 16,07 euro per aandeel, tegenover een winst van 280,5 miljoen euro in het voorgaande boekjaar. Het verlies is bepaald door een waardevermindering van 1.228,4 miljoen euro op de participatie in KBC Groep en door de beslissing van KBC Groep om geen dividend uit te keren in 2009 . Het verlies van het laatste halfjaar van het boekjaar bedroeg 1,24 miljard euro, hetzij 15,88 euro per aandeel.

Auto’s >Febiac: ‘9% minder wagens ingeschreven’

In augustus zijn in België 30.085 nieuwe wagens ingeschreven, of een daling met 8,7 procent ten opzichte van augustus vorig jaar. Dat meldt automobielfederatie Febiac.De bedrijfsvoertuigen blijven het bijzonder moeilijk hebben, maar de rest van de markt vertoont tekenen van voorzichtig herstel. “Langzaamaan begint de automarkt van zijn achterstand goed te maken”, aldus Febiac. “Dat heeft te maken met een minder sterke tweede jaarhelft in 2008, maar ook met het opnieuw aantrekken van de markt.” Febiac verwacht dat de kloof met 2008 verder zal verkleinen.

Verkoop GM en Chrysler daalt

De verkopen van GM (-20%) en Chrysler (-15%) in de VS zijn in augustus gezakt tegenover vorig jaar. De daling bij GM is aanzienlijk minder dan de voorgaande maanden. Merken als Ford (+17%) en Volkswagen (+11%) profiteerden echter veel meer van de kortstondige slooppremie. Analisten hadden evenwel een veel scherpere verkoopgroei verwacht. De slooppremie werd vorige week stopgezet. Zo'n 700.000 kopers profiteerden van de premie voor in totaal 2,9 miljard dollar. Zij leverden hun oude wagen in voor een nieuw en zuiniger model.