Direct naar artikelinhoud

Waarom de positie van Antwerpvoorzitter Eddy Wauters onhoudbaar wordt

Meer rood dan wit bij Royal Antwerp Football Club

De onheilspellende berichten over stamnummer 1 stapelden zich de voorbij twee weken in sneltrein op. In principe moet het behalen van de licentie straks geen al te groot probleem zijn, aangezien vers geld is gevonden, maar dat wil niet zeggen dat het niet stormt op de Bosuil. Integendeel. Door Kristof Windels

Deurne l De belangrijkste geldschieter van Antwerp FC heeft zich tegen de eigen club gekeerd en dan vooral tegen voorzitter Eddy Wauters. De familie Collin had er genoeg van toen bleek dat de gronden van de Bosuil andermaal in onderpand zijn gegeven voor een zoveelste lening.

Voor de duidelijkheid: dit is geen verhaal dat zichzelf op één dag heeft geschreven. De Morgen begon vier weken geleden aan een zoektocht over de financiële (on)gezondheid van de oudste club van het land, en in de tussentijd is er dan ook het één en ander veranderd. In den beginne - als dat zo mag heten - leek het vooral een verhaal van schulden en schuldeisers te gaan worden. Makelaars waren niet betaald, eind vorig jaar waren er berichten dat spelers loonachterstand hadden, en ook een openstaande rekening bij een andere club dook op. Zo voldeed Antwerp niet meteen aan de betalingsafspraken met Sint-Truiden na de transfer van Coulibaly richting Scheldestad. Dat alles (samen) kon een verklaring zijn voor het verbod dat Antwerp FC van de bond kreeg om in januari transfers te doen.

De precieze argumentatie voor dat verbod wordt binnen het glazen huis aan de Houba de Strooperlaan verzwegen, vanwege verplichte geheimhouding. Maar dat er iets loos was toen net voor kerstdag vorig jaar tot dit besluit werd gekomen, is wel duidelijk. Antwerp FC stond de laatste jaren bekend als een club die in de laatste rechte lijn alles nog netjes op orde kreeg, maar dat is nu mislukt. Zo werd de club eind januari - op dinsdag de 27ste, om precies te zijn - gedagvaard door de RSZ. Dat is niet de eerste keer. In de laatste 25 jaar overkwam het Antwerp FC liefst 29 keer. Om welk bedrag het dit keer precies gaat, is niet bekend. Maar duidelijk is wel dat het niet de enige dagvaarding is die de club op dat moment aan zijn broek had. Dat leerde een bezoek aan de Antwerpse griffie.

Resultaat boekjaar: -2.085.750 euro

Wie geen betrokken partij is, mag die dagvaardingen niet inkijken. De dame aan de balie wist wél te melden dat het er "veel" waren. En er waren schuldeisers die op dat moment nog niet waren overgegaan tot dagvaarden. Met andere woorden: zware financiële problemen, die er natuurlijk niet zomaar zijn gekomen. De jaarrekening die werd afgesloten op 30 juni vorig jaar - voor de periode van vorig seizoen, dus - verraadt onheil. In het kadertje 'bedrijfsresultaat' pronkt '-1.325.221 euro'. Het resultaat van het boekjaar: '-2.085.750 euro'. Voor een tweedeklasser is dat meer dan zorgwekkend, zeker als je het vergelijkt met het seizoen voordien. Het resultaat van dat boekjaar kleurt ook rood, maar het verlies is 'slechts' 349.826 euro. Verlies van het boekjaar 2006: 494.812 euro.

Hét grote probleem is bekend: de rechtszaak die werd verloren van Tony Gram. Die laatste was de club enkele jaren geleden ter hulp gesneld, toen bleek dat de vzw Royal Antwerp Football Club en de nv Antwerp Stadion leningen die in 2001 en 2002 werden afgesloten bij Rabobank niet langer konden aflossen. Toen Gram echter zelf op zijn geld moest wachten, sleepte hij de club voor de rechtbank. De borg voor de lening was een hypotheek op de gronden van het Bosuilstadion en die wilde hij te gelde maken. Het hof van beroep floot de zakenman in juli 2005 echter terug, omdat een deel van het geld was terugbetaald, maar er bleef onenigheid over de resterende schuld. Het hof van beroep deed uiteindelijk een uitspraak: de schulden van de nv waren afgelost, maar de vzw moest nog 800.000 euro betalen. Of het daarbij blijft, is niet zeker. Gram tekende cassatieberoep aan. Krijgt hij daar gelijk, dan staat hij meteen opnieuw op de stoep bij Antwerp.

In een poging om een uitweg te vinden uit de financiële malaise gingen ze bij Antwerp de afgelopen weken op zoek naar vers geld. Die zoektocht bracht het bestuur van de club in Oostmalle, vertelden deze week twee onafhankelijke bronnen aan De Morgen. Meer bepaald bij de familie Mintjens, van de gelijknamige meubelfabrikant. Tania Mintjens van de KTM Holding zou volgens één van die twee bronnen een paar weken geleden 1,1 miljoen euro aan de club hebben geleend - verdeeld over twee leningen: 600.000 en 500.000 euro - in ruil voor een hypotheek op de gronden van het Bosuilstadion. Sindsdien is dan één en ander veranderd, zoals eerder gesteld. Schuldeisers werden uitbetaald, en Antwerp FC verstuurde zijn licentiedossier. Ten laatste op 7 maart moest dat binnen zijn.

'Gejongleer met grond'

Tot daar lijkt het verhaal van Antwerp FC de goeie kant op te gaan, maar ondertussen kwam er ook slecht, en vooral vreemd nieuws. De holdingmaatschappij Colver van de Antwerpse familie Collin was jarenlang de belangrijkste geldschieter van de club, maar heeft nu twee vorderingen ingesteld tegen de 'eigen' club. Over de grootteorde van het bedrag bestaan verschillende versies, en de familie zelf wil niets bevestigen. Maar dit is natuurlijk niet vergelijkbaar met een achterstallige elektriciteitsfactuur, of iets dergelijk. Jarenlang sprong de familie Collin bij, maar nu hebben ze er duidelijk genoeg van. De leningen stonden ze indertijd toe met de garantie dat ze hun geld zouden kunnen recupereren. Alleen zouden de waarborgen die ze kregen, misbruikt zijn om andere schulden van de club aan te zuiveren.

Het verhaal van een insider klinkt zo. "Jarenlang heeft voorzitter Wauters gejongleerd met zijn gronden als waarborg voor diverse leningen, maar nu is het gedaan. Zijn verhaal is afgelopen." Fernand Collin zelf, drijvende kracht bij Colver, blijft vaag over zijn verwijten aan het adres van Wauters. Zijn bedoeling met de vorderingen is eigenlijk simpel: druk zetten op de Antwerpvoorzitter om uit zijn ivoren toren te komen en toch ten minste na te denken over de toekomst van de club zónder hem. "We willen iets op gang brengen om Wauters te doen beseffen dat hij niet eeuwig zal leven", aldus Fernand Collin. "Hij doet momenteel te weinig om de continuïteit van de club te verzorgen. Als hij onder de huidige omstandigheden wegvalt, is de club gedoemd om te verdwijnen. Dat willen wij niet."

Pas in 2010 wordt een uitspraak verwacht in beide zaken, Wauters werd ook persoonlijk gedagvaard, in beroep mogelijk zelfs een jaar later. In de tussentijd wil de familie een oplossing. "Het is niet zo dat als we straks een vonnis hebben, dat we dat ook zeker gaan gebruiken", aldus nog Fernand Collin. "We hebben nooit geld in de club gestoken om eraan te verdienen. Maar als wij geen gehoor vinden, dan interesseert het ons niet meer. We willen gewoon een groep mensen die de kar trekt." Zelf is Fernand Collin echter niet van plan een mandaat op te nemen. Vorig weekend ontvouwden supporters nog een spandoek met daarop 'Collin for president', maar zo ver zal het niet komen. "Misschien heeft Wauters gedacht dat wij het zouden voortzetten, maar die expertise en ambitie hebben we niet."

'Opgeblazen balans'

Naast de bezorgdheid over de toekomstige leiding van de club, is er echter ook nog de (onuitgesproken) bezorgdheid over hoe de club vandaag wordt geleid. Volgende vrijdag moet een deskundige aan de rechtbank van eerste aanleg uitleg komen geven over een onderzoek dat hem is bevolen naar de boekhouding van de club. Dat belooft alvast een interessante uiteenzetting te worden. Diverse bronnen spreken over een "opgeblazen" balans, waarbij vooral de waarde van het stadion zwaar is overschat. In de laatste jaarrekening staan materiële vaste activa ingetekend voor een bedrag van 12.210.869 euro. Dat gaat niet over de gronden, want die zijn eigendom van de NV, maar wel over het stadion zelf. Vind maar eens een koper die meer dan twaalf miljoen euro wil betalen voor de Bosuilinfrastructuur.

Alle gronden samen zouden volgens mensen met verstand van zaken evenwel 30 miljoen euro kunnen opleveren, in de veronderstelling dat ze de juiste bestemming (bouwgrond) krijgen welteverstaan. Dat is in principe genoeg voor het afbetalen van de schuld van de vzw - die 57 procent van de aandelen van Antwerp Stadion NV in handen heeft. Die historisch gegroeide schuld wordt door één bron "tussen de 10 en 15 miljoen" geschat, volgens een andere bedraagt ze "14,2 miljoen euro op de kop". Die laatste insider meent echter dat die 14,2 miljoen te reduceren is tot "zo'n 9 miljoen euro". "Er zijn mensen bereid om hun schulden kwijt te schelden, in ruil voor een rol in de raad van bestuur, of voor aandelen in de NV. Maar dan moet Wauters wel een stap opzij zetten."

Het verlaten van de Bosuilsite is niet de voorkeur van het huidige bestuur, en is ook het tegenovergestelde van wat wordt aangeraden door de 'partners' van Manchester United. Maar het is wel stilaan de enige reddingsboei die de club nog rest.

De stad is alvast bereid om een stadion te bouwen voor 25.000 toeschouwers met een fundering die ook een extra ring kan dragen, waardoor er in totaal 40.000 zitjes kunnen komen, mocht het WK 2018 in ons land doorgaan. Er is ook een consensus over de inplanting op Petroleum-Zuid. De bedoeling is dat in dat stadion zowel Germinal Beerschot als Antwerp zullen spelen, en dat zonder dat ze daar zelf veel geld voor uit de zakken moeten halen. 25 miljoen euro zou van de stad komen, evenveel van privé-investeerders, plus geld van de Vlaamse overheid, en ook van de federale in het WK-geval. Nu, ook de stad wil garanties voor het voortbestaan van beide clubs, en zonder het echt uit te spreken wordt ook dat gekoppeld aan de persoon van Eddy Wauters.

Fernand Collin:

Wauters doet momenteel te weinig om de continuïteit van de club te verzorgen. Als hij onder de huidige omstandigheden wegvalt, is de club gedoemd om te verdwijnen

n Een diehard Antwerpfan supportert voor zijn ploeg in de Bosuil.

n Die Bosuil verlaten is niet de voorkeur van het huidige bestuur, maar lijkt stilaan de enige reddingsboei die Antwerp nog rest.