Direct naar artikelinhoud

Vermoeid? Dat kan aan uw uitstelgedrag liggen

Al moe bij het opstaan? Chronisch slaapgebrek? Mogelijk is de oorzaak heel simpel: uitstelgedrag. Wie nare karweitjes voor zich uit schuift, is ook geneigd later naar bed te gaan dan gepland, zonder goede reden.

Nederlanders slapen gemiddeld één uur minder dan veertig jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Utrecht. Een gezonde ontwikkeling is dat niet.

Populaire verklaringen zijn stress, de 24-uurssamenleving en werkdruk. Maar volgens een studie die binnenkort verschijnt in het blad Frontiers in Psychology hebben we het deels in eigen hand. Onderzoekster en gezondheidspsycholoog Floor Kroese (Universiteit Utrecht) noemt uitstelgedrag een "relevante factor" bij het ontstaan van vermoeidheid en slaapgebrek.

Ze ondervroeg 177 mensen over hun neiging om klusjes op de lange baan te schuiven en liet ze ook reageren op stellingen als: 'Ik ga (vaak) later naar bed dan gepland'. Daaruit bleek dat wie klusjes voor zich uit schuift ook vaak later naar bed gaat dan gepland.

Hoe ernstiger het uitstelgedrag, hoe meer de ondervraagden melding maken van vermoeidheid overdag en slaapgebrek.

Kroese speculeert dat mensen het niet zozeer vervelend vinden om naar bed te gaan, maar dat ze nog even naar hun favoriete tv-serie willen kijken of een videospelletje spelen. Uit een andere studie blijkt dat de helft van de Nederlanders meer dan één keer per week later onder de wol kruipt dan wenselijk was.

Neuroloog Hans Hamburger van het Amsterdam WaakSlaapCentrum herkent het fenomeen en vindt het een grappig en belangrijk onderzoek. "Omdat het slaaptekort vanuit een ander perspectief wordt benaderd, namelijk gedrag.

"Meestal wordt gekeken naar leeftijd of externe omstandigheden die de slaap uitstellen, zoals het blauw-groene licht van de computer, of de mobiele telefoon."

Wel vindt Hamburger het jammer dat in de enquête niet is gevraagd naar leeftijd en naar het feit of de deelnemers avond- of ochtendmensen zijn. "Dat beïnvloedt de uitkomst natuurlijk."