Direct naar artikelinhoud

Russische experts houden lijk van Kim Jong-il rozig en fris

De overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il moet permanent te zien blijven. Daarvoor worden Russische experts opgetrommeld, die leiders 'eeuwig levendig' houden. Barbara Debusschere/NYT

im Jong-il is nu anderhalve maand dood en intussen zijn de balsemers druk aan het werk gegaan. Ze moeten bloed doen afvloeien, inwendige organen en de hersenen weghalen en de genitaliën bewaren. Ook moet de opmerkelijke coiffure van de voormalige Noord-Koreaanse leider intact gehouden worden na zijn dood. Dat vereist precieze wetenschap en kennis.

De eerste dagen, tot aan begrafenis of crematie, kan een beetje make-up het verval nog maskeren. Maar daarna neemt de natuur het volledig over. Bronnen in Moskou melden dat Russische wetenschappers op dit moment Noord-Koreaanse dokters begeleiden zodat ze leren om het lijk van de Geliefde Leider dezelfde behandelingen te geven als die welke Vladimir Lenin al sinds 1924 rozig en fris houden. Het was trouwens ook een Russisch team dat in 1994 Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea en de vader van Kim Jong-il, balsemde.

Kim Jong-il stief op 69-jarige leeftijd aan uitputting. Volgens schrijver Gore Vidal zag hij er na zijn beroerte in 2008 uit als 140 kilo zwaar verzwakt kalfsvlees uit. Maar goed, de Noord-Koreaanse media hebben laten weten dat zijn lijk permanent te zien zal zijn in het mausoleum van zijn vader.

"Het is geen mooi gezicht", zegt Russisch expert Pavel Fomenko, die deel uitmaakte van de ploeg die het lijk van Kim Il-sung balsemde. "Eerst worden alle interne organen weggehaald. Het bloed wordt uit de aderen en het weefsel afgedreven", zegt Fomenko. Delen van het lichaam die niet via de aderen zijn te bereiken, zoals borst- en buikholte en de daarin aanwezige organen, worden met behulp van een dikke holle naald schoongespoeld en van balsemvloeistof voorzien. Ook kan eventueel onderhuids vloeistof worden aangebracht met een injectienaald. Ten slotte krijgt de buitenkant een beurt, door het lichaam in een balsembad onder te dompelen.

"Dan wordt het lijk in een glazen bad gevuld met de balsemvloeistof gelegd en bedekt met een witte doek. Langzaam wordt het water in de cellen vervangen door het balsemmengsel. Dat kan zes maanden duren", zegt Fomenko.

Kims lichaam zal op 16 graden bewaard worden in een glazen sarcofaag en met een vochtigheidsgraad van 80 tot 90 procent. Botox, collageen en cosmetica zijn volgens de Russische topexperts uit den boze. Wel zal gefilterd licht een rozige blos op zijn wangen toveren. Een milde bleektechniek wordt gehanteerd om schimmels en zwammen op het gezicht te bestrijden.

Zowel vader als zoon Kim krijgen daarenboven net zoals Lenin om de achttien maanden een grondige opknapbeurt. De lijken zullen dertig dagen in een mengsel van glycerol, kaliumacetaat, alcohol, water en kinine drijven. De huid neemt de vloeistof langzaam op en behalve het vochtgehalte komt ook de 'soepelheid' weer op niveau.

In 2004 verklaarde Ilja Zbarski, een dokter die het lijk van Lenin tussen 1934 en 1952 onderhield, dat de Russische technieken een gebalsemd lijk "tientallen jaren tot zelfs een eeuw" intact konden houden. Een andere Russische expert, Joeri Denisov-Nikolski, leidde het team dat het lijk van Ho Chi Minh onder handen nam in een Noord-Vietnamese grot tijdens de Vietnamoorlog. De man verklaarde dat zijn handen trilden omdat "niet iedere expert de eer krijgt zulke nationale schatten, vergelijkbaar met een Raphaël of een Rembrandt, te herstellen".