Direct naar artikelinhoud

Documenten Vlaamse regering straks online

Vanaf maandag zet de Vlaamse regering al haar regeringsdocumenten online. Nu al kon je op vlaanderen.be alle beslissingen raadplegen. Straks wordt die database stapsgewijs uitgebreid.

Iedereen kan binnenkort de documenten inzien die aanleiding hebben gegeven tot de beslissingen van de Vlaamse regering. Het gaat om regeringsnota's, mededelingen en ontwerpdecreten vanaf hun eerste behandeling op de ministerraad.

Tot nu waren die documenten alleen toegankelijk voor de Vlaamse administratie en het Vlaams Parlement.

De regering wil op deze manier vooral inzetten op meer transparantie voor de burger. Ze krijgt al langer kritiek dat documenten moeilijk opvraagbaar zouden zijn. Zelfs parlementsleden klaagden eerder al aan dat de Vlaamse regering vaak weigerde documenten vrij te geven. Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) noemde dat zelfs belachelijk.

Daarnaast is het openbaar maken van regeringsdocumenten ook een verdere stap in het digitaliseringsproces. Via de centrale website vlaanderen.be wil ze alle mogelijke informatie aanbieden over de invoering, aanpassing en afschaffing van alle mogelijke maatregelen op Vlaams niveau.