Direct naar artikelinhoud

Reisfoto's voor gevorderden

Vakantiekiekjes. Anno 2016 raken ze vaak niet meer verder dan de galerij in een smartphone. Tenzij ze écht goed zijn. Dan krijgen ze misschien wel een plek op Facebook, of - dat gebeurt ook nog weleens - in een papieren album.

Maar wat als je een uitzonderlijk goed beeld maakt? Sommigen sturen zo'n foto naar National Geographic. Het magazine boog zich de afgelopen weken over tienduizenden exemplaren. Allemaal hoopten de verzenders kans te maken op de titel 'Reisfotograaf van het jaar'.

Anthony Lau mag de titel dragen. De man uit Hongkong maakte een 'meedogenloze winter' mee in Binnen-Mongolië, een autonome regio in China. Daar kon hij, bij kwik dat zakte tot min 20 graden Celsius, maar moeilijk uit zijn auto geraken. Tenminste toch totdat hij plots, in de ochtendmist, een Mongoolse ruiter voorbij zag razen. Lau haalde zijn telelens op het juiste moment boven.

Deden dat ook, maar net iets minder succesvol volgens de jury: Yasmin Mund toen ze slapende gezinnen op daken spotte tijdens een zwoele ochtend in Varanasi, India; Dotan Saguy, in de Muscle Beach Gym in Venice Beach, Californië en Massimiliano Bencivenni vlak voor een kaaiman in de Braziliaanse Pantanal.