Direct naar artikelinhoud

Drie weken voor Feesten telt Gent zijn ambulances

De Gentse ziekenhuizen zijn druk in de weer met een inventaris van hun beschikbare operatiebedden, ambulances, personeelsleden en bloedvoorraad. Zo wil de stad optimaal voorbereid zijn voor een aanslag tijdens de moeilijk te beveiligen Gentse Feesten.

Nog een dikke drie weken en de 173ste Gentse Feesten barsten weer los. Een editie onder terreurniveau 3 en dus staan de zenuwen gespannen. 1,3 miljoen feestvierders zullen 10 dagen lang de stad overspoelen. Zonder iets te betalen. En dus zijn er geen toegangscontroles, waar metaaldetectoren kunnen staan, of waar mensen gefouilleerd kunnen worden.

"Gerichte toegangscontroles zoals op andere festivals zijn niet mogelijk", zegt burgemeester Daniël Termont (sp.a). "We kunnen onmogelijk elke invalsweg afsluiten. Bovendien wonen er ook veel mensen in de festivalzone."

Spoedcapaciteit

Omdat een terroristische aanslag niet uitgesloten is, maken de vier Gentse ziekenhuizen speciaal voor de Feesten een inventaris van hun capaciteit. Specifiek handelt dat over de capaciteit in het operatiekwartier, het aantal beschikbare ziekenwagens, personeel en de aanwezige hoeveelheid bloed. Op die manier kunnen eventuele slachtoffers snel en goed geholpen worden. De stad communiceert zelf niet over de voorzorgsmaatregel.

"Maar het klopt wel degelijk dat we in het licht van de terreurdreiging de ziekenhuizen aangeraden hebben om een inventaris te maken van hun operatiecapaciteit", bevestigt Geert Arno, adjunct federaal gezondheidsinspecteur. "Naar analogie van spoedcapaciteit krijgen de veiligheidsdiensten op die manier een goed beeld van de hoeveelheid slachtoffers die een bepaald ziekenhuis kan slikken."

Arno maakt zich echter geen illusies. "Bij een zware aanval volstaat de capaciteit nooit. Dat is niet per se een probleem, want je kunt ook andere ziekenhuizen in de regio inschakelen, zoals ook gebeurd is na de aanslagen van 22 maart."

Voor het overige neemt Gent geen andere ingrijpende veiligheidsmaatregelen. Burgemeester Termont wil nog steeds niets weten van het leger in zijn stad. "Wij gaan niet feesten terwijl even verderop gewapende militairen de wacht houden. Toen de aanslag op Zaventem is gepleegd, liep het daar vol soldaten. Ook zij konden de explosies niet voorkomen."

Rugzakken

De stad vraagt feestvierders wel met aandrang om zo weinig mogelijk rugzakken en tassen mee te nemen naar de Gentse Feesten. Het is geen verbod, wel een richtlijn. "Wie toch een tas meeneemt, mag die zeker niet onbeheerd achterlaten", zegt Termont. "De politie kan ook iedereen met een rugzak controleren. We vragen daarvoor de medewerking en het begrip van de bezoekers. Het is voor ieders veiligheid."

Voertuigen in de buurt van de feestzone zullen worden gecontroleerd. Er is uiteraard ook camerabewaking en de politie - lokale bijgestaan door federale - zal talrijker dan ooit aanwezig zijn. Hoeveel agenten precies wil Termont niet kwijt. "Tijdens de Feesten zullen we iedere dag het terreurgevaar opvolgen en indien nodig onze maatregelen aanpassen."