Direct naar artikelinhoud

Belgen zwemmen naar zilver op 4x200m

Goud had gekund, maar met zilver op de 4x200m vrije slag in een nieuwe nationale recordtijd (7:08.28) sloot het Belgische estafetteteam het EK in groot bad zaterdag toch nog in schoonheid af. Met twee medailles - na brons op de 4x100m vrij - gaan de Belgen met hun grootste buit naar huis sinds het EK van 2000.

Wie de beste Belg was op het EK, daar valt niet over te discussiëren. Glenn Surgeloose verbeterde zijn persoonlijke records op de 100m en 200m crawl, zwom vier EK-finales en stak twee medailles in zijn koffer. Brons op de 4x100m vrij en zilver op de 4x200m vrij. Niemand die in het Aquatics Centre zo stond te glunderen als de 26-jarige Gentenaar. Met een aflossing van 1:46.12 deed hij alweer zijn job.

"Ik heb mijn finale op de 200m in mijn hoofd wel dertig keer opnieuw gezwommen", vertelde Surgeloose. "Ik wilde er zo snel mogelijk uit leren. Ik heb mijn race nu wel perfect ingedeeld."

Surgeloose is er volledig op ingesteld om in Rio zijn steentje bij te dragen aan de aflossing en dan keert hij het zwembad voorgoed de rug toe. Ook al maakte hij de meeste progressie op een jaar tijd, meer dan Pieter Timmers zelfs, hij is er klaar mee.

Voor Timmers was het zilver zaterdag in zekere zin een troostprijs als compensatie voor zijn gemiste medaille op de individuele 100m crawl. Het verschil, zo zei hij, zat in een goede nachtrust. "Ik voelde me een stuk beter dan vrijdag en dan merk je toch meteen tot wat ik in staat ben", zegt Timmers. "Drie keer slecht slapen kruipt niet in je koude kleren. Nu ben ik wel ontspannen en dat leidde tot een goede race. Ik zag dat de Italianen nog opzetten en ik wilde gas bij geven maar dat ging niet vanzelf. Het was echt hoofd naar beneden en rammen tot aan de muur."

Met succes. Timmers tikte aan in een nieuwe Belgisch recordtijd (7:08.28), ruim een seconde sneller dan het vorige BR (7:09.64), maar net te traag om Nederland (7:07.82) nog van het goud te houden.

Timmers: "Glenn zei op voorhand ook: 'Misschien zijn de Hollanders te pakken', maar ze lagen te ver voor. Zwemt Louis vier tienden sneller, dan komen we in de buurt maar kom, iedereen deed zijn best. Ik ben er content mee."

Starter Louis Croenen, geteisterd door een virus op het EK, ging er niet op in: "We moeten niet te veel blablabla verkopen rond de tijden en gewoon blij zijn dat we een medaille pakken. Vorige keer brons, nu zilver, dat is een stap vooruit en laat het beste verhopen voor de toekomst."

Dieter Deconinck knikte. Als derde zwemmer zette hij Timmers in de leiderspositie af voor de laatste 100m.

"Verstand op nul en gaan, dacht ik. Hoeveel kansen krijg je om een medaille te pakken? Dat Glenn mij in derde positie lanceerde, gaf me echt een boost, maakte dat ik mezelf kon overtreffen. Nu nog een paar weken hard werken en dan is het Rio. Of een medaille kan? Dat hangt misschien van de individuele programma's af, maar op mij kunnen ze rekenen."

Voor Timmers is het zijn beste prestatie tot dusver op het EK in groot bad, na brons met de 4x200m in 2014 en het brons van maandag. "Waar ik dit zilver inschaal? Geen idee. Waarschijnlijk zal ik later pas beseffen hoe mooi dit wel is want nu wordt dat zilver toch nog even verdrongen door mijn mindere individuele prestatie."