Direct naar artikelinhoud

Japanse relance gaat voor vergroening

TOKIO l De Japanse premier, Taro Aso, heeft gisteren tekst en uitleg gegeven bij zijn derde economische stimuleringsplan in acht maanden. Aso schetste ook zijn strategie op langere termijn.

Aso wil de komende drie jaar de vraag een impuls geven van 40.000 tot 60.000 miljard yen (300 tot 450 miljard euro) en hij wil 1,4 tot 2 miljoen jobs creëren. Tegen 2020 wil de premier het bruto binnenlands product (bbp) verhoogd zien met 120.000 miljard yen, een stijging met 24 procent tegenover 2008. Om dat te kunnen waarmaken keurde de partij van de premier gisteren het derde economische relanceplan sinds augustus goed.

Het plan overtreft ruimschoots de twee vorige. Het voorziet in 15.400 miljard yen (115 miljard euro) uitgaven tegenover 12.000 miljard voor de vorige plannen.

Zowel in het nieuwe stimuleringspakket als in de economische strategie tot 2020 neemt vergroening een belangrijke plaats in. De regering wil de Japanners niet alleen warm maken voor zonne-energie, ze wil hen ook aansporen energie-efficiënte huishoudtoestellen en milieuvriendelijke wagens te kopen. De talrijke groene maatregelen hebben evenwel in de eerste plaats tot doel de binnenlandse vraag te stimuleren. Zo bevat het nieuwe relanceplan een schrootpremie voor wie een wagen van meer dan 13 jaar vervangt.

De 68-jarige premier wil ook gebruikmaken van de vergrijzing. Aso wil de enorme financiële middelen aanboren waarover de oudere bevolking beschikt. De regering is van plan schenkingen door de oudere generatie fiscaal aantrekkelijker te maken. Voorwaarde is echter dat het geschonken geld wordt gebruikt om een huis te bouwen of te verbouwen.

Aso komt de oudere generatie tegemoet door de komende drie jaar 300.000 jobs in de bejaardenzorg te creëren. Op die manier kan de vergrijzing bijdragen tot het terugdringen van de snel oplopende werkloosheid.