Direct naar artikelinhoud

Turkse troon van Eric Gerets in Galatasary wankelt

In de rioolkranten wordt geopperd dat ondervoorzitter Adnan Potlat het gezag van Gerets ondermijnt

Vier maanden nadat hij bij Galatasaray op handen werd gedragen omdat hij de Turkse club naar de landstitel loodste, is de troon van trainer Eric Gerets al aan het wankelen. Zo vergankelijk kan roem zijn. En zoals wel vaker in het voetbal zijn slechte resultaten er de oorzaak van. In de Süper Lig neemt de geel-rode brigade een beschamende negende plek in terwijl aartsrivalen Fenerbahçe en Besiktas voor hen staan. Tot overmaat van ramp moest Galatasaray dinsdag in de Champions League genoegen nemen met een 0-0 tegen Bordeaux.

De Turkse pers is van oordeel dat Gerets nog maximaal twee weken heeft om de scheve situatie recht te trekken. Uit 'voorzorg' knoopte het bestuur alvast onderhandelingen aan met een mogelijke opvolger. Die heet Mircea Lucescu, een 61-jarige Roemeen die in Istanboel geen onbekende is. In 2002 schonk hij de Turkse club al eens de landstitel. Nu is hij actief als trainer van Shaktar Donetsk maar daar is hij ondanks een riant loon niet erg gelukkig. Lucescu gaf al te verstaan dat hij een verhuis naar de Bosporus wel ziet zitten.

In de rioolkranten wordt tevens geopperd dat Gerets' gezag door ondervoorzitter Adnan Potlat wordt ondermijnd. Potlat weigerde naar verluidt de spelers te kopen die Gerets graag wilde maar hij haalde wél de spelers die niet op zijn verlanglijstje stonden, zoals Carrusca en Okan Buruk. "Larie", zegt Fanatik-journalist Mehmet Demircan. "Ik heb eerder de indruk dat Galatasaray die transfers niet deed uit financiële overwegingen."

Vorig jaar haalde Galatasaray de pers door een staking van de spelers, die al vier maanden niet meer werden betaald. De Turkse club torst een schuld van meer dan 100 miljoen euro. Alleen de twee buitenlandse spelers Ilic en Tomas werden correct uitbetaald. Nu die problemen van de baan zijn, zit de club sportief in woelig water. Benieuwd of Gerets ook die storm overleeft.

(VH)