Direct naar artikelinhoud

Schauvliege eist vuilniszak terug

Sorteert milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) haar afval keurig of niet? Het blijft een goedbewaard geheim, nu ze een klacht heeft ingediend tegen een reporter van Radio 2. Die had in alle vroegte haar vuilniszak meegenomen.

De Vlaming doet zijn best om te sorteren, maar toch komt heel wat afval in de foute vuilniszak terecht. Dat blijkt uit het Grote Afvalonderzoek dat Radio 2 uitvoerde in samenwerking met afvalmaatschappij Ovam en waarover elke dag verslag wordt uitgebracht in consumentenprogramma De inspecteur.

Presentator David Van Ooteghem trok voor dat programma in alle vroegte naar Evergem om het vuilnis van op de oprit van minister Joke Schauvliege mee te graaien. Hij kwam met de zak vol afval naar De inspecteur en lichtte live in de studio een tipje van de sluier op. "Naar mijn oordeel zit er van alles in dat er niet thuishoort", grapte Van Ooteghem, terwijl hij de inhoud flink door elkaar rammelde. "Ik denk onder meer aan blikjes. Die horen in de pmd-zak, niet bij het restafval."

Openen zou Van Ooteghem de zak pas in de namiddag, in zijn eigen programma Spits. Maar daar stak Schauvliege een stokje voor. "Nachtelijke diefstal vuilniszak, schending privacy van mijn man en kinderen, wie en wat volgt voor de luistercijfers?", meldde ze op Twitter. Ze zette die woorden kracht bij door bij de politie van Evergem een klacht in te dienen wegens diefstal - wat het volgens de wet ook is.

"Dit is er ver over", reageerde de minister bij monde van woordvoerder Jan Pauwels. "Een stunt om luisteraars te lokken. De minister eist haar zak terug. Ongeopend uiteraard."

Nog slachtoffers

Bij de VRT werd met verbazing gereageerd op de boze uithaal, maar uiteindelijk werd toch beslist de zaak niet op de spits te drijven en de vuilniszak dicht te houden. Radio 2 zal de zak terugbezorgen en Schauvliege trekt haar klacht in.

De minister is trouwens niet het enige 'slachtoffer' van vuilnisdiefstal. Ook bij Roos Van Acker, Saartje Vandendriessche en Koen Crucke werd de voorbije dagen de restafvalzak ontvreemd door de 'ecowarriors' van Radio 2. Ook zij reageerden op Twitter furieus op de diefstal. Alleen waren deze BV's wel op de hoogte van de stunt en speelden zij het spelletje mee om aandacht te vragen voor het Grote Afvalonderzoek van de radiozender.