Direct naar artikelinhoud

Albert triomfeert in avondcross Diegem

Niels Albert is terug. Na zijn twee tweede plaatsen vorig weekend was hij in Diegem voor het derde jaar op rij de beste van het hele pak.

"Goh, blijkbaar liggen die avondcrossen me." Niels Albert zei het met een brede lach. Net als in 2009 en 2010 topt hij nu ook de erelijst van Diegem in 2011. "Al wil ik hier nu niet pleiten om alle crossen 's avonds te houden. Een keer is voldoende. Ik moet hier nog naar de dopingcontrole, losrijden op de rollen en daarna nog sponsorverplichtingen. Het zal laat worden eer ik thuis ben. Maar goed, een slaappilletje en morgenvroeg net iets langer uitslapen en we kunnen voort."

Het zal hem wellicht weinig moeite gekost hebben om de slaap te vatten. Nadat Albert bijna een maand buiten strijd was, stond hij in zijn derde cross na zijn comeback al met de zegebloemen te zwaaien. Voor de buitenstaander een verrassing misschien, niet zo voor de concurrenten. "We hadden vorig weekend voldoende gezien", klonk het in koor. Kevin Pauwels eindigde als tweede voor Sven Nys, waardoor de kopman van Sunweb in de stand om de Superprestige een puntje inloopt op zijn concurrent van Landbouwkrediet.

Drie dagen recupereren

Albert doet niet meer mee voor de eindzege. Diegem was dan wel zijn derde SP-overwinning dit seizoen maar zijn dubbele forfait in Gavere en in Gieten kost hem een goed eindklassement. Maar oké, schouders ophalen en weer voort. Gisteren had Albert er voor de start al alle vertrouwen in. "Voor Essen en Namen wist ik nog niet goed wat ik kon verwachten. Maar zondagavond bleek dat de conditie goed was. Ik heb wel drie dagen moeten herstellen van mijn inspanningen maar donderdag voelde ik weer kracht in de benen. En gisterochtend op de rollen had ik een heel goed gevoel. Ik was heel ontspannen en dan volgt meestal een goede prestatie."

Zo leek het nochtans niet bij de start. Albert verzeilde al snel in de buik van het peloton en had twee ronden nodig om zijn plaats vooraan in te nemen. "Ik verloor even mijn evenwicht in de bocht, kwam tweemaal met een paaltje in aanraking en verloor zo ettelijke plaatsen. Maar ik heb nooit gepanikeerd en schoof snel weer op."

Zandstrook

In ronde drie draaide hij al als eerste de zandstrook op. Enkele stevige lendenrukken en het lint scheurde. Enkel Stybar en Kevin Pauwels konden mee. Twee ronden later, Stybar was toen al weggezakt, herhaalde zich hetzelfde scenario. Ook nu kliefde Albert door het zand terwijl Pauwels haperde. Drie seconden werden er zes, acht, tien. Vijftig meter zand bleek voor Albert voldoende om de beslissing te forceren. "In het zand voel ik me nu eenmaal als een kind in een speeltuin. Ik wist dat ik daar het verschil kon en moest maken. Tijdens de cross voel ik geen pijn meer aan mijn hand (Albert had een barstje in het trapeziumbeen, red) maar over balkjes springen, lukt nog niet. Daar verloor ik telkens tijd op de anderen. Ik was dan ook pas in de laatste ronde zegezeker. Drie op een rij in Diegem: ik ben er best trots op."

En dan moet het mooiste nog komen. De volgende (drukke) weken zal Albert ongetwijfeld nog kunnen oogsten. "Ik hoop vooral dat ik in Baal eens de strijd kan aangaan met Sven Nys en een week later staat het BK al voor de deur. Als het weer zo blijft, zal het in Hooglede zware kost worden. Dat ligt me wel maar het hoofddoel blijft uiteraard het WK in Koksijde. Het moet mogelijk zijn om deze conditie aan te houden en wellicht nog net iets te verbeteren. Maar goed, eerst bij mijn moeder langs voor kerst: cadeautjes openmaken. Al heb ik me zelf vanavond al het mooiste geschenk gegeven."

Uitslag Superprestige Diegem

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus) 1u00:30

2. Kevin Pauwels 0:16

3. Sven Nys 0:36

4. Bart Aernouts 0:41

5. Aurelien Duval (Fra) 0:45

Stand

1. Sven Nys (Landbouwkrediet-KDL Trans)

78 punten

2. Kevin Pauwels 73

3. Zdenek Stybar (Tsj) 68

4. Bart Aernouts 65

5. Niels Albert 57