Direct naar artikelinhoud

Axel Witsel dan toch niet naar Juventus

Net te laat. Axel Witsel (27) stond op een zucht van Juventus, maar na getalm van Zenit geraakte de deal niet rond. Wellicht trekt de Rode Duivel volgende zomer gratis naar Turijn. Wat een ontgoocheling.

Alles leek in orde voor de gedroomde overgang naar Juventus. De Italiaanse landskampioen, die al maanden aan de mouw van Witsel trok, had de aankondiging van de transfer al klaargezet. Het had een akkoord met Zenit over een deal van 18 miljoen euro plus 3 miljoen aan bonussen en was bereid om Witsel vier of vijf jaar lang 4,5 miljoen euro per jaar te bieden. Ook de medische tests waren al perfect verlopen. Alleen wilde dat document met de Russische handtekeningen maar niet komen.

Hoewel Zenit zich bij een vertrek van zijn sterkhouder had neergelegd, draaiden de Russen gisteravond toch bij. Ze wilden eerst een alternatief voor de middenvelder binnenhalen. Vandaar ook dat ze de overgang niet wilden officialiseren. De zoektocht sleepte echter te lang aan. Pas enkele minuten voor het sluiten van de transfermarkt leek Zenit toch te buigen, maar de papieren raakten niet meer op tijd in Turijn. Het was een kwestie van seconden. Witsel, die de soap volgde in een hotel in Turijn, kon alleen maar bang afwachten. Maar het lukte niet.

Voor Witsel is dit een doemscenario. Bij Juventus leek hij zeker van een basisplek, want coach Allegri voorzag een cruciale rol in zijn elftal voor de Belg. Bovendien zou dit het einde zijn van een lange transfersoap en een vlucht uit het koude Rusland. Witsel had het helemaal gezien bij Zenit, ondanks zijn riante salaris, en was klaar voor een vertrek. Logisch dus dat hij weigerde om zijn aflopende contract te verlengen.

Dat aflopende contract zal Witsel nu ook gebruiken om volgende zomer alsnog naar de Serie A te trekken. Volgens Italiaanse media heeft hij met Juventus afgesproken om nog één jaar op zijn tanden te bijten en nadien naar Turijn te verhuizen. Het is slechts een doekje voor het bloeden: dit was niet waar Witsel op gehoopt had.

40 miljoen

Ook voor Zenit is deze afgesprongen deal een tegenvaller, al heeft de topclub dat vooral aan zichzelf te danken. Zenit zal nu nooit de 40 miljoen euro recuperen dat het in 2012 zelf aan Benfica betaalde. Bovendien houdt het sowieso geen goed gevoel over aan de samenwerking met Witsel: hij kon nooit overtuigen. In 111 officiële duels scoorde hij slechts 14 keer.

Het is zeer de vraag of Witsel, die zich vandaag met lang gezicht zal melden in Brussel voor de match tegen Spanje, met tegenzin die statistieken zal proberen op te krikken.