Direct naar artikelinhoud

Opnieuw zware beschietingen in Damascus

Het door Rusland en de VS ingestelde wapenbestand voor Syrië staat al op losse schroeven. In Damascus vonden vrijdag zware beschietingen plaats.

"Het leger van Assad gebruikt raketten en artillerie in de wijken Jobar, Sakba en Zamalka", zegt Mohammed Homidan, een Syrische reporter van het tv-station Alaan. Hij woont in Oost-Ghouta, een district aan de rand van Damascus. Volgens hem misbruikt het regeringsleger het wapenbestand om terreinwinst te boeken. "Terreurgroepen als IS en Jabhat Fatah al Sham zitten niet in Oost-Ghouta", zegt hij. "Alleen het al-Rahman Corps, een alliantie van het Vrije Syrische Leger, is hier actief. De rebellen hebben een aanval van het regeringsleger afgeslagen. Vervolgens heeft het leger bombardementen uitgevoerd."

Ondanks de schendingen willen zowel Rusland als de VS het bestand in Syrië verlengen. Washington benadrukte gisteren, bij monde van buitenlandminister John Kerry, dat Moskou de Syrische regering moet overhalen om de hulpkonvooien voor Aleppo en andere belegerde steden door te laten. Nu is er sprake van "onaanvaardbare, herhaaldelijke vertragingen". Moskou wil dan weer dat Washington de rebellen in toom houdt. Houdt het staakt-het-vuren stand, dan wil Rusland en de VS samenwerken bij het bestrijden van de terroristen van IS. Ze willen onder meer inlichtingen uitwisselen.

Als de twee samen optrekken tegen de jihadisten, zou het voor het eerst sinds WO II zijn dat de VS en Rusland concreet militair samenwerken.