Direct naar artikelinhoud

Bracke wil Gentse lijst trekken in 2018

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) wil in 2018 lijsttrekker zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. 'Ik ben dan 65, in de VS is dat de ideale leeftijd om president te worden', zegt hij in De Gentenaar.

Bracke is veruit de bekendste naam binnen de Gentse N-VA-afdeling, maar er werden steeds vraagtekens geplaatst bij zijn mogelijk lijsttrekkerschap in 2018. Als oppositieleider kwam Bracke de afgelopen jaren niet goed uit de verf en heel wat andere partijgenoten vinden het tijd voor een generatiewissel.

Vooral Kamerlid Peter Dedecker wordt dan genoemd, al behoort ook een scenario met een wit konijn tot de mogelijkheden. Bracke beseft dat hij niet incontournable is, en deed vragen over zijn plek in 2018 steeds af met de dooddoener: "Ik doe wat de partij mij vraagt."

Dankzij de Optima-affaire lijken de kansen echter gekeerd. Professor politieke wetenschappen Nicolas Bouteca (UGent) zei eerder al dat burgemeester Daniël Termont (sp.a) Optima niet van zich zal kunnen afschudden. "Termont komt sympathiek over, maar heeft ook vijanden. Hij zit nu in een heel moeilijke, een beetje onterechte positie. Er zijn veel insinuaties, maar eigenlijk is er nog geen enkele beschuldiging."

Samen met Termont loopt mogelijk ook het paars-groene project averij op. "Wat onmogelijk leek, lijkt nu plots wel te kunnen gebeuren: paars wordt doorbroken en N-VA treedt toe tot de meerderheid. Het is al zeer lang geleden dat er nog zo'n grote kans was op een liberale burgemeester."

Siegfried Bracke drukt met plezier op de pijnlijke wonde. Ook zijn geloof in eigen kunnen kreeg een boost. In De Gentenaar legt hij dan ook voor het eerst zijn kaarten op tafel.

"Tegen 2018 ben ik 65. Zoals de zaken nu staan, wil ik dat doen. In de Verenigde Staten van Amerika is 65 de ideale leeftijd om president te worden. Lokale politiek brengt stukken minder op, maar is minstens zo leuk."

Of ook de rest van de Gentse N-VA zich achter Bracke schaart, moet de komende maanden blijken. Verwacht wordt dat de partij voor het einde van het jaar klaarheid schept over wie lijsttrekker wordt.