Rajoy legt eed af als premier van Spanje

Mariano Rajoy heeft bij koning Felipe VI de eed afgelegd als premier van Spanje. De 61-jarige politicus van de conservatieve Partido Popular (PP), die zichzelf opvolgt als eerste minister, zal donderdag zijn nieuwe regering voorstellen. Met de eedaflegging is er een einde gekomen aan meer dan 10 maanden politieke impasse.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Zaterdag had Rajoy al groen licht gekregen van het parlement voor de vorming van een minderheidsregering. De partij van Rajoy was de voorbije twee parlementsverkiezingen telkens als sterkste partij uit de bus gekomen, maar zowel na de verkiezingen in december als in juni, kon hij geen parlementaire meerderheid op de been brengen.

De impasse werd pas doorbroken na het ontslag van Pedro Sanchez als leider van de sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE. Die partij besliste daarop namelijk haar strategie te herzien en de vorming van een minderheidsregering toch te steunen.

De regering van Rajoy beschikt nu over 137 van de 350 zetels in het Spaanse parlement. Het zal voor de premier dus geen sinecure worden om de vele hervormingen die hij had gepland, ook effectief door te voeren. Zonder meerderheid zal hij namelijk de oppositiepartijen aan zijn kant moeten krijgen. Rajoy kreeg dan wel gedoogsteun van de socialistische partij, toch hebben de oppositieleden al aangegeven dat ze de regering niet noodzakelijk zullen steunen.

Meest gelezen