Direct naar artikelinhoud

Ook Nederland huilt om Toots

Wereldwijd wordt gerouwd om Toots Thielemans, maar in Nederland zijn de reacties net iets heftiger. Met dank aan Baantjer, Turks fruit en Willem Duys.

"Toots is bij ons een heel grote naam", vertelt de Nederlandse mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo. Roem die hij in de eerste plaats te danken heeft aan zijn film- en tv-werk. "Hij zal in Nederland altijd de man van Turks fruit blijven. De titeltrack van die film is bij ons echt een klassieker."

"Iedereen kent dat nummer", vult Chris Weeda, Toots' Nederlandse geluidsman aan. "Noem het gerust een surrogaatvolkslied." Met de tune voor de reeks Baantjer heeft Thielemans nog een tweede Nederlandse klassieker achter zijn naam staan. Maar zijn faam ging verder dan het kleine of het grote scherm. "Toots kwam ook vaak optreden in Nederland", vertelt Deurloo. "In de jaren 70 stond hij heel vaak met het Metropole Orkest op het podium. Die concerten waren toen trouwens ook op tv te zien."

En dan was er nog de factor Willem Duys. De legendarische presentator kon niet genoeg benadrukken hoe fantastisch hij de muziek van zijn grote vriend vond. Toen Duys in 1999 afscheid nam van zijn publiek deed hij dat met een plaat van Toots, de artiest die hij tijdens zijn carrière van veertig jaar naar eigen zeggen het vaakst had laten horen.