Direct naar artikelinhoud

N-VA 'toont ware gelaat'

"N-VA kiest voor een anti-Europees project, met sterk homofobe en racistische partijen." Dat de Vlaams-nationalisten gaan zetelen in de fractie van de Europese conservatieven (ECR), heeft volgens Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten het voordeel van de duidelijkheid. "N-VA laat zien dat ze conservatieven en geen liberalen zijn."

"Ze laten hun ware gelaat zien", schreef Brussels Open Vld-kopstuk Guy Vanhengel in een felle op Facebook. "Het zootje ongeregeld van de NVA sluit in het Europees Parlement aan bij de ultraconservatieven en de eurosceptici. Ze tonen hun ware gelaat."

Volgens Rutten zal deze, toch onverwachte, beslissing van N-VA geen impact hebben op de federale regeringsvorming. "Wij zijn een partij die wil samenwerken op basis van inhoud en dat staat boven persoonlijke vetes." Niet onbelangrijk, want mocht cdH afhaken, dan heeft informateur Bart De Wever immers Open Vld nodig om een centrumrechtse meerderheid op de been te krijgen.

Toch zal de N-VA-zet blijven nazinderen. "Ze hebben onze Europese kopman proberen belachelijk te maken. Goed voor het onderlinge vertrouwen is dat natuurlijk niet", zegt een liberaal ontevreden.

Guy Verhofstadt (Open Vld) reageerde gisterochtend al. "Wij steken de hand uit naar iedereen die wil samenwerken om de Europese Unie te hervormen en sterker wil maken. Om uit de crisis te raken moeten we de economische en fiscale unie dringend afwerken. Onze fractie had vanuit deze optiek alle obstakels weggewerkt om N-VA eventueel te laten toetreden", klonk het in een persmededeling. "Het is uiteraard niet goed voor de Europese zaak dat de grootste partij van het land gekozen heeft aan te sluiten bij een uiterst eurosceptische, zoniet anti-Europese fractie waarin verschillende extreem rechtse partijen zoals de Ware Finnen en de Dansk Folkeparti zitten of partijen zoals Alternatif für Deutschland die de euro willen opbreken."