Direct naar artikelinhoud

Actiegroep dreigt met nieuw referendum over Oosterweel

Actiegroep StRaten-generaal zet de Vlaamse regering onder druk om het in het dossier van de Oosterweelverbinding over een andere boeg te gooien. Als ze vasthoudt aan het BAM-tracé, zelfs als dat ondergronds loopt en niet over de Lange Wapperbrug, dreigt de actiegroep met een nieuwe volksraadpleging.

De actiegroepen zien liever tunnels dan een brug, net als de sp.a, maar vinden de keuze er eigenlijk een tussen de pest en cholera. “De twee opties volgens immers hetzelfde tracé, en dat betekent dat de Antwerpse ring hoe dan ook gevoelig verbreed moet worden”, waarschuwt Manu Claeys van StRaten-generaal. De actievoerders waarschuwen dat de plannen voor de Oosterweelverbinding hoe dan ook op verzet zullen stuiten. Ze verwijten de Vlaamse regering een kortzichtige visie, die ze in een later stadium als een boemerang terug in het gezicht kan krijgen. “De vertraging zit nu al ingebakken in de politieke aanpak van het Oosterweeldossier.”

Volgens StRaten-generaal wordt het verbreden van de ring hét thema van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. De actiegroepen dreigen met een nieuwe volksraadpleging na 2012 - er kan maar één referendum over hetzelfde thema worden gehouden in een legislatuur - over de Oosterweelverbinding. De uitkomst van zo’n volksraadpleging staat volgens hen nu al vast. “De tweehonderdduizend mensen die dicht bij de ring wonen, zullen allemaal ‘nee’ stemmen.”

Ondanks de druk van de actiegroepen lijkt het uitgesloten dat de Vlaamse regering nog raakt aan het BAM-tracé. De keuze tussen een brug en een tunnel ligt al meer dan moeilijk genoeg. Maar het is duidelijk dat de zenuwachtigheid begint te groeien. Vandaag staat een nieuwe vergadering van de stuurgroep over Oosterweel op de agenda, die vooral zal gaan over de kostprijs van de Lange Wapper en het tunnelalternatief. Verschilt die niet te veel, dan liggen de tunnels in polepositie.

Ook oppositiepartij Groen! roert zich. Vlaams Parlementsleden Mieke Vogels en Dirk Peeters en Senator Freya Piryns kloppen vandaag met een deurwaarder aan bij de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), de bouwheer van de Oosterweelverbinding. De groenen willen op die manier inzage in alle plannen afdwingen. Net als de actiegroepen verwijten ze de BAM en de Vlaamse regering een gebrek aan transparantie.