Direct naar artikelinhoud

Een ploegleider zonder wielerploeg

Nog tien dagen, zegt Hendrik Redant (48), dan hakt hij de knoop door. Redt hij wat er te redden valt of gaat hij maar meteen een andere baan zoeken? Met het Australische Pegasus-project dacht Redant de laatste stap te zetten naar zijn ultieme droom om sportief leider van een ProTour-ploeg te worden. Maar Pegasus steigerde en viel en plots zit Redant zonder duidelijk zicht op de toekomst.

Het gevleugelde witte paard Pegasus gooide haar berijder, de Griekse held Bellerophon af toen deze naar de godenberg Olympus trachtte te vliegen. En Bellerophon stierf een gruwelijke dood. Zo gaat het verhaal van Pegasus in de Griekse mythologie. Maar zo ver hoeft het voor Hendrik Redant gelukkig te komen. Voorlopig zit hij gewoon zonder werk. Hoe ver de Olympus voor Redant nu ook verwijderd is.

De toekomst zag er nochtans stralend uit toen Redant enkele maanden geleden een telefoontje kreeg van Robbie McEwen. Of hij geen zin had om mee zijn schouders onder een nieuwe Australische wielerploeg te zetten, vroeg McEwen. Redant hoefde er niet lang over na te denken. Van ploegleider bij Omega Pharma was het de laatste stap naar zijn ultieme ambitie om de hele sportieve verantwoordelijkheid van een ProTour-ploeg te dragen. Want de ambities van Pegasus reikten tot in de hemel. Redant: “Ik heb aan Marc Sergeant gezegd dat dat de stap was die ik nog wilde maken.” Waarop Redant ontslag nam bij de Belgische ploeg en voor werk naar Australië trok.

Geld zou geen probleem zijn. Tenminste. Dat dachten ze bij Pegasus. Een bankwaarborg van ruim 1 miljoen euro was door de Amerikaanse investeerder George Gillett volgestort. Gillett zou ook zorgen voor 3,5 miljoen euro sponsorgeld per jaar. Half oktober greep Pegasus naast de ProTour-status. Redant: “Dat vond ik nog niet zo erg.” Half december bleken de gemaakte afspraken helemaal niet te worden nagekomen. De bankwaarborg werd teruggetrokken, het sponsorgeld kwam er niet en de UCI trok de stekker uit het project. Volgens kenners had Redant het kunnen weten. Gillett - géén link met de scheermesjes - had al een bedenkelijke reputatie als investeerder. Half oktober slikte hij ruim 150 miljoen euro verlies toen hij voor 350 miljoen euro zijn aandelen bij Liverpool in de Premier League verkocht. Tweeënhalf jaar eerder had hij de club nog voor ruim 500 miljoen euro gekocht.

Met het Pegasus-project deed Gillett zijn kwalijke naam alle eer aan. Een hele ploeg stond op de keien. Robbie McEwen vond snel onderdak bij RadioShack, gisteren tekende Bobby Traksel, winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne, een contract bij Landbouwkrediet. Maar voor Hendrik Redant blijven de nieuwjaarsdagen somber.

In 2012 aan de top

“We kijken of we toch nog iets kunnen redden”, zegt hij. “Een continentale ploeg, zestien renners van ten hoogste 28 jaar, dat zit er nog in. Mogelijk kunnen we ook nog met de Australische Fly V-ploeg samenwerken.” Maar ook dat staat mijlenver van de vervulling van de grote droom van Redant waarvoor hij oorspronkelijk naar Australië was getrokken. “Ik gun mezelf nog tien dagen bedenktijd. Is er voldoende budget, dan wil ik een continentale Pegasus-ploeg wel van de grond af opbouwen. Maar meer dan een jaar van mijn tijd zal ik er niet insteken. Ik geef mijn ambitie niet op. Als het nu niet is, dan wil ik toch in 2012 aan de top staan.”

Voorlopig zit zelfs een plaats als ploegleider bij een andere ploeg er niet in. “Alles zit vol, je kunt niet zomaar elders terecht. Op dit moment heb ik helemaal niks. En ik heb niet zo goed geboerd dat ik me een sabbatjaar kan permitteren. Ik heb een beslissing genomen die faliekant voor me is afgelopen. Ik heb hier en daar een aanbieding gekregen, van hospitality tot Radio Tour. Dat zijn kleine dingen. Het liefst wil ik in de koers blijven. Maar misschien moet ik weer landmeter worden. Het is van 1986 geleden dat ik dat beroep nog heb uitgeoefend. Ik zal hard moeten studeren.”