Direct naar artikelinhoud

Duitsland onderzoekt mogelijke vergiftiging van Russische dissidenten

Openbare aanklagers in Duitsland zijn een onderzoek begonnen naar de mogelijke vergiftiging van twee Russische dissidenten die in Berlijn wonen.

Eerder deze maand berichtte het weekblad Focus dat artsen hoge niveaus van kwikzilver hadden aangetroffen in het bloed van Viktor en Marina Kalashnikov. Hij was een voormalig kolonel van de Sovjet-Russische inlichtingendienst KGB (in het Rusland van nu omgedoopt tot FSB); zij is een historica. Beiden waren de voorbije jaren als politieke dissidenten erg kritisch over het Kremlin.

Duitsland neemt het vermoeden van vergiftiging ernstig omdat voormalig KGB-agent Alexander Litvinenko in 2006 in Londen vermoord werd door radioactieve vergiftiging. Britse onderzoekers vermoeden dat voormalig KGB-agent Andrei Lugovoi achter zijn moord zat.

Een woordvoerder van het Duitse Openbaar Ministerie in Berlijn bevestigde gisteren aan AFP dat een onderzoek werd geopend. “De zaak wordt onderzocht door een afdeling die politiek gemotiveerde misdaden onderzoekt”, zei hij.

Viktor Kalashnikov zou naar verluidt voor de KGB hebben gewerkt in Brussel en Wenen voor hij lid werd van de onderzoeksafdeling van voormalig president Boris Jeltsin. Sinds eind jaren negentig gingen hij en zijn vrouw aan de slag als freelance journalisten en politieke commentatoren. In de voorbije jaren reisden ze door Europa, en verbleven voor Duitsland ook in Oekraïne, Polen en Estland.

The Times meldde dat beiden onlangs vreemde gezondheidsproblemen kregen, zoals brandwonden op de huid, aanvallen van rusteloosheid, stekende hoofdpijn en plotse pijnen aan de ruggewervel. “In oktober dit jaar werden we allebei bijna gek in onze Berlijnse hotelkamer”, vertelde zijn vrouw aan de Britse krant. “We wandelden de hele nacht rond met koorts, niet in staat om ons te concentreren.” Bij daaropvolgende testen in een ziekenhuis bleek dat Viktors bloed 53,7 microgram kwikzilver per liter bevatte, en Marina’s bloed 56. Het normale niveau is drie microgram. De gezondheidstoestand van het echtpaar wordt nu nauwlettend opgevolgd door een medisch team.