Direct naar artikelinhoud

Sociaal overleg gaat vanaf januari digitaal

Een update in het arbeidsreglement of een bonus voor werknemers? Momenteel moet de werkgever zulke beslissingen via een brief in drievoud melden bij de overheid. Omslachtig en papierverspilling. Vanaf volgend jaar kan dat digitaal.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft daarvoor een nieuw online platform opgericht, zo kondigt hij aan in zijn beleidsnota. Op dat platform zullen de werkgevers de belangrijke afspraken die ze maken met het personeel kunnen aangeven. Het gaat dan onder meer over het toekennen van een (collectieve) bonus op basis van de prestaties van het bedrijf, of aanpassingen aan het interne arbeidsreglement. Maar ook wat er beslist wordt in de paritaire comités kan zo online ingediend en later geconsulteerd worden. Zo gaat het sociaal overleg digitaal.

"Dit bespaart de werkgevers heel wat tijd en geld", zegt Peeters' woordvoerster Miet Deckers. "Maar ook voor de overheid is dit een belangrijke vereenvoudiging." Het afgelopen jaar waren er 23.000 aanvragen om het arbeidsreglement te wijzigen, het bonussysteem voor uitzonderlijke prestaties werd zo'n 7.000 keer aangevraagd. De minister bespaart met andere woorden zo'n 30.000 brieven in drievoud.

"Dit is een grote operatie, waar de voorbereidingen bijna afgerond zijn", zegt Deckers. Vanaf 1 januari kan het systeem ook van start gaat.