Direct naar artikelinhoud

'Voldoende bewijs' tegen president Zuid-Korea

De dagen van Park Geun-hye als Zuid-Koreaans president lijken geteld. Volgens de openbaar aanklager is er 'genoeg bewijs' dat ze betrokken is bij een corruptieschandaal.

In een live op tv uitgezonden persconferentie zei de openbare aanklager dat er voldoende bewijzen zijn dat Park medeplichtig is aan het lekken van vertrouwelijke documenten en het onder druk zetten van bedrijven om hen geld af te troggelen.

De Zuid-Koreaanse grondwet staat niet toe dat de president strafrechtelijk wordt vervolgd, maar volgens de oppositie bieden de conclusies van de aanklager genoeg mogelijkheden voor een afzettingsprocedure.

Zo lijkt Park te worden meegezogen in het schandaal rond 'paleisfluisteraar' Choi Soon-sil, een oude vriendin van haar en de dochter van een sekteleider.

Vorige maand lekte uit dat Choi, die geen officiële functie heeft, via Park toegang had gekregen tot staatsdocumenten. Ook zou ze haar banden met de president hebben gebruikt om zichzelf te verrijken. Ze werd samen met twee naaste medewerkers van Park opgepakt.

Of de oppositiepartijen daadwerkelijk een afzettingsprocedure beginnen, is onzeker. Een alternatief plan is om de impopulaire president te houden tot de verkiezingen in december volgend jaar.