Direct naar artikelinhoud

Ergste droogte in zestig jaar teistert oosten van Afrika

Meer dan tien miljoen mensen worden in de Hoorn van Afrika en andere landen in het oosten door de grootste droogte in zestig jaar getroffen. Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) spreekt van 'de zwaarste voedselcrisis van vandaag', en waarschuwt dat de huidige humanitaire hulp een verdere achteruitgang niet zal tegenhouden.

"Door twee opeenvolgende droge seizoenen vecht de hele oostelijke regio vandaag tegen de droogste jaren sinds 1950", zegt Elizabeth Byrs, woordvoerder van het VN-bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA). Zowel in Djibouti, Kenia, Somalië en Oeganda is de toestand voor miljoenen inwoners precair. De droogte duurt al jaren, maar neemt volgens Byrs vandaag alarmerende proporties aan.

De VN-kaart van de voedselveiligheid kleurt opvallend rood in Kenia en Somalië, die vandaag in de 'emergency'-categorie vallen. Die categorie ligt gevaarlijk dicht tegen 'hongersnood of catastrofe', de vijfde en ergste groep. Het aantal kinderen dat aan ondervoeding lijdt, heeft de 'emergency'-limiet van 15 procent al met het dubbele overschreden. Recente onderzoeken zetten dorpen in Ethiopië en Kenia op de kaart met een ondervoeding van meer dan 25 procent.

Door de droogte stijgen de voedselprijzen enorm, en kunnen talrijke arme huishoudens het hoofd amper boven water houden. In Kenia liggen de graanprijzen 80 procent boven het gemiddelde, terwijl ze in het zuiden van Somalië het afgelopen jaar met 240 procent zijn vermenigvuldigd. Samen met een nooit eerder gezien sterftecijfer van 30 procent in de veestapel staat Somalië op de rand van een catastrofe.

Het aanhoudende geweld en de droogte dreven zo vorige week ruim 20.000 Somaliërs naar vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië. Maandelijks verlaten zo'n tienduizend Somaliërs hun land, maar door de huidige droogte is dat aantal fors toegenomen.

Hevige gevechten

Met de voorspelde hittegolf zullen de Oost-Afrikaanse landen volgens USAID ook in het komende droogseizoen vanaf september met grote tekorten blijven kampen.

Bovendien leidt de aanhoudende droogte op verschillende plaatsen in de oostelijke regio tot hevige gevechten om de controle over graasland en waterbronnen. Op de grens tussen twee districten In het noorden van Kenia overleefden tien Kenianen afgelopen zaterdag enkele oplopende ruzies tussen herders en stropers niet. In Tanzania kon TANESCO, de energiecentrale in handen van de overheid, door het tekort aan water niet aan de vraag voldoen. Sinds een week wordt ze elke dag meer dan twaalf uren op non-actief gezet.

"Onder de huidige omstandigheden zal de situatie niet verbeteren", waarschuwt organisatie. De Verenigde Naties vragen donorlanden meer inspanningen te leveren, want de financiële hulp is ontoereikend. De 525 miljoen dollar die Kenia en Somalië ontvangen, is amper de helft van wat de landen vandaag dringend nodig hebben. Djibouti moet het met 30 procent van het benodigde geld redden.