Direct naar artikelinhoud

Amazon verkoopt meer e-books dan papieren boeken

De Amerikaanse onlinewinkel Amazon.com meldt dat het de laatste drie maanden meer e-books (voor zijn Kindle e-reader) heeft verkocht dan hardcoverboeken.

“Voor elke honderd verkochte hardcovers verkocht Amazon.com de voorbije drie maanden 143 e-books voor de Kindle”, stelt de onlinegigant, die spreekt van een mijlpaal.

Bij de cijfers houdt Amazon wel enkel rekening met nieuw verschenen boeken, en niet met de verkoopcijfers van (goedkopere) pockets of boeken waarvan geen versie voor de Kindle bestaat. In de voorbije maand was de opwaartse tendens trouwens nog uitdrukkelijker. Toen werden verhoudingsgewijs 180 e-books verkocht tegenover elke 100 papieren boeken. De e-bookverkoop kreeg een flinke duw in de rug tijdens de eindejaarsfeesten van 2009, toen de verkoop van digitale boeken voor het eerst die van het papieren boek overtrof bij Amazon. “De cijfers zijn des te markanter als je bedenkt dat we al 15 jaar papieren boeken verkopen en pas 33 maanden digitale”, zei Amazonbaas Jeff Bezos. Hij voegde eraan toe dat de hardcoverboekenverkoop ook stijgt.

De Kindlewinkel bij Amazon biedt intussen 630.000 e-books aan, waarvan 510.000 worden verkocht aan minder dan 10 dollar. Amazon heeft ook becijferd dat vijf auteurs meer dan 500.000 digitale boeken hebben verkocht: Charlaine Harris, Stieg Larsson, Stephenie Meyer, James Patterson en Nora Roberts. Patterson is trouwens de eerste die in totaal wereldwijd meer dan een miljoen digitale exemplaren van zijn boeken wist te slijten, waarvan welgeteld 867.881 voor Kindleformaat. Sinds twee jaar is de in 2007 gelanceerde Kindle e-reader het meest verkochte product van Amazon. “De verkoop van de leestablet is verdriedubbeld sinds de prijs is teruggebracht van 259 dollar naar 189 dollar”, zegt Bezos. De Kindle is qua e-readers ongetwijfeld de grote concurrent van Apples multifunctionele iPad, die komende vrijdag overigens beschikbaar wordt gesteld in België. (DL)